Hebben jullie hoofdkussens een grondige reiniging nodig? Ontdek hier hoe u dit op een simpele manier kan doen

door Romy Mortier

15 Augustus 2021

Hebben jullie hoofdkussens een grondige reiniging nodig? Ontdek hier hoe u dit op een simpele manier kan doen
Advertisement

Kussens behoren tot de voorwerpen in huis die we veel gebruiken, maar waar we niet altijd meteen aan denken tijdens het schoonmaken. Toch nemen ze elke nacht ons zweet op, inclusief eventuele vuilresten van schoonheidsproducten en vele andere vormen van vuil. Hoevaak we de kussenslopen ook mogen verwisselen, de kussens moeten ook worden gewassen.

 

In het geval dat de kussens regelmatig goed worden schoongemaakt en worden ontsmet, garanderen ze ook een betere nachtrust en voorkomen ze ademhalingsproblemen. Lees hier hoe u uw kussens onderhoudt.

Advertisement
oola.com

oola.com

Kussens dienen minimaal één of twee keer per jaar te worden gewassen, zeker op het moment er vlekken of onaangename geuren opgemerkt worden.

Belangrijk is om altijd heel aandachtig de instructies van de fabrikant op de etiketten te lezen: kussens kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt en hebben niet allemaal dezelfde behandeling nodig. Er is in ieder geval een gouden regel: ze kunnen in de meeste gevallen ook gewoon in de wasmachine (en sommige hebben zelfs speciale wasprogramma's), maar je mag kussens nooit op te hoge temperature wassen (of  te krachtig centrifugeren). Het is ook beter om ze afzonderlijk te wassen om ze beter schoon te reinigen.

 

  • Voor donzen kussens geldt: gebruik de wasprogramma's voor wol of voor handwas, met een temperatuur tussen 40 en (maximaal) 60 °.
  • Voor polyester kussens: was ze op de hand op 30-40 ° of gebruik professionele diensten.
  • Voor microvezel kussens: er bestaat een wasmiddel voor synthetische producten en deze type kussens kunnen zelfs op 60 ° worden gewassen.
  • Voor latex kussens: op de hand wassen, in een grote wasbak of in de badkuip, met warm water en zeep.

Zorg er altijd voor dat de hoes van het kussen zelf goed intact is gebleven voor het wassen, om niet het risico te lopen de vulling te verliezen, wat dan ook de wasmachine zou kunnen beschadigen.

Wat het type wasmiddel betreft, het is altijd goed om zeer gepaste wasmiddelen te kiezen, er zijn ook specifieke wasmiddelen voor kussens te vinden op de markt, zeker voor verenkussens. Vermijd dan de wasverzachter voor dit type kussen.

Advertisement
thehappierhomemaker.com

thehappierhomemaker.com

Om de kussens te drogen kunt u de droger gebruiken, die in het geval van donzen kussens lang en op een zeer lage temperatuur zal moeten draaien. Het is altijd goed om de kussens er meerdere keren uit te halen en een beetje te schudden voordat het droogprogramma eindigt. U kunt ze ook in de buitenlucht laten drogen, niet direct onder de harde zonnestralen, alleen in het geval er voldoende hoge temperaturen zijn en u zich in een klimaat verkeert dat niet te vochtig is in verband met om kans op schimmelvorming.

Mocht u geen droger in het bezit hebben, kunt u een haardroger gebruiken om het (droog)proces te versnellen.

In het geval kussens niet in de wasmachine mogen worden gewassen, zoals bijvoorbeeld sommige ergonomische typen, kunt u de kussens regelmatig afnemen met een doek die licht is bevochtigd met milde waszeep. Mochten er droge vlekken zijn, probeer dan een stoffen borstel.

Een andere handige voorzorgsmaatregel is om de kussens af en toe in de buitenlucht te leggen, bijvoorbeeld tijdens het opmaken van uw bed: bij mooi weer is een half uur blootstelling aan de zon een uitstekende remedie om onaangename geurtjes te neutraliseren.

 

Advertisement