Wil je mooie weelderige geraniums hebben? Ontdek hoe u ze op de juiste manier bemest en snoeit

door Romy Mortier

18 Augustus 2021

Wil je mooie weelderige geraniums hebben? Ontdek hoe u ze op de juiste manier bemest en snoeit
Advertisement

Onder de planten die het vaakst worden gekweekt en die je meestal in de zomer kan bewonderen, vallen zeker de geraniums: met hun felgekleurde bolvormige bloemen en grote bladeren creëren ze dichte struiken die balkons en muren sieren en ook nog bijna in ieder klimaat gekweekt kunnen worden.

Het zijn decoratieve planten die geen overmatige verzorging nodig hebben: met de vooruitziende blik om ze bloot te kunnen stellen aan de zon, ze water te geven zonder dit te overdrijven of juist te vergeten, en je daarbij zorgt voor een goede drainage in hun grond, kunnen ze van jaar tot jaar opnieuw bloeien. Hou daarbij wellicht de noodzaak om ze tegen de kou te beschermen op plaatsen met strenge winters wel in gedachten.

 

Maar mocht het nodig zijn om de gerania te snoeien of als we ze willen verwennen met wat extra mest, op welke manier kunnen we dit dan het beste doen? Lees hier verder voor enkele teeltindicaties.

Advertisement
Creativo

Creativo

Bevruchting

Geraniums worden vaak in potten gekweekt en hebben een meststof nodig die stikstof fosfor en kalium bevat in gelijke hoeveelheden (20-20-20). Van deze componenten dient kalium om de kleur van bloemen en bladeren te intensiveren, terwijl stikstof de groei van de gehele plant stimuleert. Wees altijd wel voorzichtig met deze stof, niet overdrijven om geen ​​onnatuurlijke ontwikkeling van de plant te forceren, gebruik altijd een iets lagere dosis dan op de verpakking aangegeven staat.

Er zijn zowel vloeibare als korrelvormige meststoffen te vinden, het belangrijkste is dat de drie componenten in gelijke hoeveelheden aanwezig zijn. De frequentie van de toediening staat vermeld op de verpakking, maar als algemene regel geldt dat in de rustperiode (herfst en vooral winter) en wanneer het te warm is, niet bemest wordt.

 

Als je ze daarentegen wel in de volle grond kunt telen, dit is mogelijk waar winters zacht zijn, is het vaak voldoende om te onthouden om wat organische mest samen met een beetje compost in de grond van het gat waarin ze zijn geplant te doen. Ook in dit geval kun je nog een meststof toevoegen.

 Vermijd echter natuurlijke middelen die de grond te veel verzuren, zoals koffiedik.

 

Snoeien

 

De meeste soorten geraniums hebben de neiging om alle kanten uit te groeien als er niet wordt gesnoeid. Daarom is het aan het einde van de zomer altijd aan te raden de takken die te veel "visgraat" hebben in te korten, zodat de plant gaat klonteren, en vervolgens een dikkere en compactere struik wordt. Met de takken die door deze snoei zijn verkregen, kunt u de geraniums vermeerderen door te stekken, maar zorg ervoor dat u dit in het algemeen tegen half oktober doet, om de stekken de tijd te geven om te wortelen en de grond in de pot in zijn bezit te nemen: alleen op deze manier krijgen ze de kans om de winter te overleven.

 

Je kunt de planten ook half april, of in ieder geval na het einde van de echte kou, weer laten ontkiemen, wanneer er geen risico meer is op plotselinge temperatuurdalingen, vooral 's nachts. Deze tweede snoei moet echter veel voorzichtiger zijn, anders riskeer je dat jaar geen bloemen te zien.

 

Tijdens de hele vegetatieve fase is het daarom altijd aan te raden om de planten te inspecteren en eventuele droge bladeren en stengels te verwijderen: bladeren van geraniums kunnen over het algemeen heel gemakkelijk worden verwijderd door ze voorzichtig met je handen los te maken, maar als je merkt dat ze dan zelfs ook maar een minimum aan weerstand geven,  gebruik dan een scherpe gesteriliseerde schaar voor een zuivere snede in plaats van het risico te lopen ze te breken en de plant te scheuren.

 

Veel plezier met tuinieren!

 

Advertisement