Versier de tuin met kleurrijke bougainvillea: ontdek hoe je hem kweekt

door Natasja

19 September 2021

Versier de tuin met kleurrijke bougainvillea: ontdek hoe je hem kweekt
Advertisement

De bougainvillea is een van de populairste en meest gecultiveerde planten in alle kuststreken en daarbuiten. Deze prachtige klimplant met zijn kleurige bloemen houdt van de zon en warme plaatsen en kan er krachtig groeien zonder al te veel verzorging. In andere klimaten heeft hij veel meer zorg en aandacht nodig, maar als hij goed wordt verzorgd, is hij een prachtige versiering voor balkons, terrassen en tuinen.

Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar schijnt zich vanaf de 18e eeuw naar Europa te hebben verspreid, en is een onophoudelijk succes geweest, dat heeft geleid tot de hybridisatie van vele soorten met onweerstaanbare bloemschakeringen: tegenwoordig kan je kiezen uit heel veel levendige, warme kleuren, de een nog mooier dan de ander.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Blootstelling en klimaat: de Bougainvillea houdt van veel zon en warme temperaturen. Ze zijn geschikt voor plaatsen aan zee waar de winters niet te streng zijn. Als ze aan de zon worden blootgesteld, zullen ze spectaculair bloeien, terwijl ze op schaduwrijke plaatsen de neiging hebben om slechts veel bladeren en zeer weinig bloemen te produceren. Het is beter ze te plaatsen op plekken (vaak dicht bij de muren van het huis, of in elk geval omheinde muren) die beschut zijn tegen de wind. Als je wilt proberen ze te kweken op plaatsen waar het klimaat strenger is, verdient het de voorkeur ze in potten te kweken om ze tegen de intense koude van de winter te beschermen door ze afgedekt te plaatsen (maar altijd op een plaats waar ze door de zon worden bereikt) en ze vervolgens af te dekken met vliesdoek.
  • Grond: de grond moet goed gedraineerd zijn om te voorkomen dat het water stagneert, waardoor de plant aan kracht kan verliezen of wortelrot kan veroorzaken. Je kunt dus geëxpandeerde klei gebruiken op de bodem en het substraat lichter maken met een beetje zand.
  • Water geven: de plant moet alleen tussen het voorjaar en de herfst water krijgen (over het algemeen niet in de winter) en alleen wanneer de grond te lang droog is geweest door gebrek aan regen. Potplanten daarentegen moeten vaker worden gecontroleerd, waarbij erop moet worden gelet dat de kluit niet te veel dagen volledig droog staat: het water geven moet in elk geval niet te veel achter elkaar gebeuren.
  • Snoeien: als de bougainvillea op de juiste plaats en in de juiste grond staat, kan hij buiten alle proporties uitgroeien en hele gevels van gebouwen bedekken. Als je hem in toom wilt houden, is snoeien aangewezen zodra de winter voorbij is en er geen risico is op drastische temperatuurdalingen. Op dat moment kan de grootte worden aangepast en kunnen vooral droge of gebroken takken worden verwijderd.
  • Verpotten: als de bougainvillea in potten wordt gekweekt, moet hij elk jaar in grotere potten worden gezet, altijd aan het eind van de winter en het begin van de lente.


Heb je de bougainvillea al eens zelf gekweekt?

Advertisement