Lades die naar schimmel ruiken? Gebruik citroenen om ze op te frissen

door Romy Mortier

17 Augustus 2021

Lades die naar schimmel ruiken? Gebruik citroenen om ze op te frissen
Advertisement

Soms open je een lade en merk je direct dat er een onaangename geur vrijkomt: zelfs als de kleding die erin ligt schoon is, kan er een vieze geur of schimmel zijn ontstaan. Dit kan voorkomen als de ruimte bijvoorbeeld vochtig is (geweest), of wellicht na het plaatsen van een antiek meubel, of bijvoorbeeld wanneer er een kast een lange tijd niet is geopend en gelucht.

In deze gevallen kunnen we profiteren van een volledig natuurlijk en goedkoop huismiddeltje: citroenen. Zowel het sap als de schil van deze citrusvruchten kunnen namelijk nuttig zijn voor het reinigen, het tegengaan van lichte schimmelvorming en het effectief ontgeuren van de lades.

Advertisement
Creativo

Creativo

Naast ervoor te zorgen dat een meubel niet tegen een vochtige muur wordt geplaatst, en alleen perfect droge kleding in kasten te plaatsen, kunnen we een heel eenvoudige remedie gebruiken tegen laden die een slechte geur afgeven. Om dit verschijnsel snel en natuurlijk op te lossen, is alles wat je nodig hebt een citroen.

  • Met citroensap kunnen we namelijk de binnenkanten van onze meubels grondig reinigen. Knijp gewoon een citroen uit en verdun het sap met een gelijke hoeveelheid water (je kunt het ook nog meer verdunnen), en gebruik deze vloeistof om de binnenkanten van de geleegde laden te reinigen. De handigste manier om dit uit te voeren is met een spuitfles.Als je voorzichtig wilt zijn met het gebruik van citroensap op hout, kun je schoonmaken met een doekje dat licht is bevochtigd met water en met een kleine hoeveelheid milde zeep (Marseille bijvoorbeeld) en kun je eventueel wat druppels etherische citroenolie toevoegen.
  • Met de citroenschil (maar ook die van andere citrusvruchten) zou je ook geurzakjes kunnen maken om de lades altijd fris te houden. Je hoeft de schillen alleen in kleine reepjes te snijden om ze vervolgens in de heteluchtoven op 60° te drogen, dit gehele proces duurt ongeveer een uur. Je kunt natuurlijk ook een droger gebruiken. Als de schillen droog zijn, doe je ze vervolgens in katoenen, linnen of gaaszakjes. Je kunt ook een druppel of twee etherische citroenolie toevoegen om de zakjes een sterkere geur te geven.

 

Heb je dit middeltje al eens gebruikt om de kasten in huis op te frissen?

Advertisement