Ga je op reis? Enkele nuttige tips om de koelkast goed schoon te maken en te ontdooien

door Natasja

09 September 2021

Ga je op reis? Enkele nuttige tips om de koelkast goed schoon te maken en te ontdooien
Advertisement

Wanneer je van plan bent om langer dan een paar dagen van huis weg te gaan, is het altijd een goed idee om die tijd te gebruiken om de koelkast of de vriezer te ontdooien en schoon te maken. In feite moeten deze apparaten minstens één keer per jaar worden ontdooid, en dit doen wanneer er niemand thuis is, is het beste moment, niet te vergeten dat het ook de elektriciteitskosten vermindert voor de periode dat het huis leeg is.

Daarom moeten deze apparaten grondig worden leeggemaakt, ontdooid en schoongemaakt, zodat ze zo goed als nieuw zijn en klaar voor gebruik zodra je terugkomt van vakantie. Hier zijn een paar tips om je te helpen dit snel en gemakkelijk te doen.

Advertisement
wuestenigel.com (Creative Commons 2.0)

wuestenigel.com (Creative Commons 2.0)

  1. De koelkast leegmaken is essentieel: als je lange tijd wegblijft, kan je het beste proberen de volledige inhoud langzaam op te gebruiken voordat je vertrekt, zodat je de koelkast tijdens je afwezigheid kunt ontkoppelen. Anders kan je koelelementen en verschillende soorten koeltassen gebruiken om al het voedsel in te bewaren terwijl je de apparaten ontdooit en schoonmaakt.
  2. Als alles geleegd is, schakel dan de stroom uit.
  3. Neem oude lappen, handdoeken of lakens en rol ze op rond de bodem van de koelkast, zodat ze het water opvangen dat anders een plas op de vloer zou vormen tijdens het ontdooien.
  4. Om het proces te versnellen, plaats een kom heet water in het koelkastcompartiment, op de bodem en sluit de deur. Ververs het vaak, zodat het altijd warm is. Gebruik zo nodig meer kommen, maar gebruik nooit scherpe voorwerpen om ijsafzettingen af te schrapen: gebruik in plaats daarvan houten lepels en zo nodig een föhn.
  5. Haal in de tussentijd de planken uit elkaar en was ze: gebruik geen heet water op planken die nog koud zijn om te voorkomen dat ze breken. Je kunt echter verschillende producten gebruiken, waaronder ook doe-het-zelfproducten zoals hieronder vermeld:                                                                                                                              Met azijn: vul de sprayflacon met azijn en water (altijd beter indien gedemineraliseerd of gedistilleerd) in gelijke delen. Azijn verwijdert gemakkelijk vieze geurtjes en reinigt zelfs vettig vuil.                                                      Met Marseillezeep: verdun ongeveer 100 gram zeep in een met heet water gevulde sprayflacon van 1 liter. Je kunt ook een lepel baking soda en twee lepels waterstofperoxide toevoegen, die goed zijn tegen schimmel.                  Met citroenzuur: los 150 gram op in een halve liter water. Je kunt de geur ook versterken door 3-5 druppels essentiële citroenolie toe te voegen.
  6. Droog alles goed af met schone doeken, en als je de koelkast niet opnieuw hoeft te starten, laat dan de deur net open. Anders doe je het voedsel er weer in en schakel je de stroom weer in.

Advertisement