Hibiscus: ontdek hoe je één van de mooiste bloemen van de zomer verzorgt

door Natasja

15 September 2021

Hibiscus: ontdek hoe je één van de mooiste bloemen van de zomer verzorgt
Advertisement

De hibiscus is inheems in Azië maar wijdverspreid over de hele wereld, met inbegrip van tropische eilanden zoals Tahiti, en is een van de bekendste en meest geliefde planten, vooral vanwege zijn opzichtige bloemen die in het late voorjaar en de hele zomer bloeien.

Het is een bladverliezende plant, die dus in de herfst zijn bladeren verliest en in gebieden met strenge winters beter binnenshuis kan worden gekweekt, hoewel er enkele soorten zijn, zoals de Hibiscus moscheutos met zijn reusachtige bloemen of de Hibiscus syriacus, die veel winterharder zijn en in vele delen van de wereld in de tuin kunnen worden gehouden. Afhankelijk van de cultivar kunnen de kleuren van de bloemen werkelijk eindeloos zijn, en meestal heeft de kelk een andere kleur dan de bloemblaadjes. Sommige hebben ook dubbele of meervoudige bloemen, wat ze nog opvallender maakt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Blootstelling en klimaat: de Hibiscus houdt van de zon en geeft altijd de voorkeur aan warmte. Zet hem dus op een plaats waar hij enkele uren zon per dag kan krijgen en hij zal je belonen met prachtige, langdurige bloemen. De hardere soorten kunnen ook strenge winters verdragen, hoewel de takken dan bijna altijd volledig uitdrogen en nieuwe scheuten pas in het late voorjaar uitlopen. Als je ze ook in de zomer binnenshuis moet houden, zorg er dan voor dat ze op een luchtige plaats staan en dat de temperatuur de 25° niet overschrijdt.
  • Water geven: zodra ze op de vaste plaats zijn gezet (aan het eind van de winter of in de herfst) moeten hibiscusplanten regelmatig water hebben, maar niet te vaak na elkaar. Het is een plant die niet tegen waterstagnatie kan. Ook tijdens de bloeiperiode moet regelmatig water worden gegeven, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de plant geen al te lange droogteperioden doormaakt (laat nooit meer dan twee weken voorbijgaan zonder de plant en de bodemvochtigheid te controleren).
  • Grond: je kunt hibiscus in bijna elke grondsoort laten groeien, zolang deze maar goed draineert. Ze geven echter de voorkeur aan verse grond met een gemiddelde hoeveelheid humus.                                                               Ze worden vaak in potten gekweekt om binnenshuis of in een kas te worden beschermd tijdens de winter; in dat geval moeten ze ongeveer om de 2 tot 4 jaar worden verpot, afhankelijk van hun groeisnelheid.

Veel tuinierplezier!

Advertisement