Heeft uw plant door de zon verbrande bladeren? Probeer dit met enige zorg en liefde te herstellen

door Romy Mortier

20 Augustus 2021

Heeft uw plant door de zon verbrande bladeren? Probeer dit met enige zorg en liefde te herstellen
Advertisement

Als de temperaturen stijgen en de regen lang uitblijft, kan het gebeuren dat sommige planten bladeren vertonen die letterlijk worden verbrand door de zon: het zijn bladeren die hun karakteristieke kleur verliezen en bruin en levenloos worden, zelfs alleen aan de randen of op een gedeelte van het blad. Wanneer dit fenomeen wordt veroorzaakt door hoge temperaturen en droogte, is de plant, mits tijdig opgemerkt, in de meeste gevallen nog te redden.

 

Het is daarom noodzakelijk om snel te handelen en de plant de volgende dagen te controleren op tekenen van herstel die, afhankelijk van de omstandigheden, ook langzaam kunnen verschijnen. Lees verder om erachter te komen hoe u moet handelen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe herken je signalen van verbranding door de zon of gebrek aan regen/water: de plant probeert het nog aanwezige water in de bodem te koesteren en kan het niet verdelen naar de meest perifere delen, dus in het algemeen gebeurt het volgende:

 

Gedehydrateerde bladeren worden bruin, soms alleen aan de uiteinden, en verkreukelen vaak.

Meestal worden de buitenste bladeren aangetast, en het uiteinde van de meest blootgestelde takken.

Wat nu te doen?

 

  1. Mocht de plant in een pot staan, verplaats hem dan tijdens de heetste uren naar een meer beschutte plek tegen de zon. In sommige gevallen is het gewoon een teken dat we de plant teveel aan de zon hebben blootgesteld, terwijl het een soort is die de zon niet zo nodig heeft.
  2. Op warme dagen overvloedig water geven aan de kraag (dus op de grond, want het water moet de wortels bereiken dus een nat blad heeft geen nut), zorg altijd voor een goede waterafvoer. Opstopping van het water blijft echter schadelijk voor de meeste planten. Sproei altijd heel vroeg in de ochtend of in de avond, zodat de hitte van de middaguren van de dag het water niet sneller doet verdampen (dit is een voorzorgsmaatregel waar u zich altijd aan moet houden, ook als de planten nog niet lijden).
  3. Help de grond langer vochtig te blijven door verschillende soorten mulch te gebruiken - dit mogen bladeren, dennennaalden, schors of andere oplossingen zijn die in elk tuincentrum verkrijgbaar zijn. Kiezels en kiezelstenen functioneren ook, zelfs krantenpapier.
  4. Wanneer de plant zich begint te herstellen, help hem dan door hem een lichte dosis geschikte mest (afhankelijk van het type plant) te geven, altijd zorgvuldig de aangegeven hoeveelheden volgen. Overdrijf niet met de hoeveelheden of je riskeert de plant volledig te verbranden (dus alleen toedienen als je zeker weet dat je het zonder problemen kunt doen, misschien na overleg met een deskundige), en onthoud altijd dat het goed is om dit in de koelste uren van de dag uit te voeren, bij voorkeur 's avonds.
  5. Verwijder alleen de bladeren die voor meer dan 50% van het oppervlak zijn beschadigd en gebruik altijd een goed gesteriliseerde schaar. U hoeft echter niet te snoeien en de gehele takken te verwijderen, tenzij ze echt helemaal droog zijn.
  6. In de koelere uren zou u ook de planten kunnen helpen die het nodig hebben door het water op de bladeren te verdampen. Anders, als ze in potten blijven staan, kun je de schotel gebruiken (die mag nooit ontbreken voor planten die veel water nodig hebben in warme periodes) om deze vervolgens te vullen met geëxpandeerde klei, welke het vocht langer vasthoudt, waardoor een vochtig microklimaat voor de plant zal ontstaan.

Als u binnen een paar dagen geen minimale verbeteringen ziet, is het beter om experts te raadplegen, maar verlies de hoop nooit: soms duurt het lang voordat ze zich herstellen, en sommige planten kunnen zelfs het bovengrondse deel volledig verliezen, maar kunnen ontkiemen een jaar later, mits ze nooit vergeten worden en er met liefde voor gezorgd blijft worden.

Advertisement