Afwasmiddel: maak je eigen natuurlijke afwasmiddel met de geur die je maar wilt

door Natasja

10 Augustus 2021

Afwasmiddel: maak je eigen natuurlijke afwasmiddel met de geur die je maar wilt
Advertisement

Als het om schoonmaakmiddelen gaat, hebben je in de winkels keuze te over, ook alleen al wat afwasmiddelen betreft. Als je echter thuis je eigen, gepersonaliseerde en milieuvriendelijke flesjes wilt maken (geen plastic flesjes meer bij het dagelijkse afval), kun je dat heel gemakkelijk doen.

Er zijn verschillende manieren om je eigen doe-het-zelf afwasmiddel te maken, en hier is er een die citroenzuur, Castillezeep (maar als je die niet kunt vinden, kun je ook Marseillezeep gebruiken), azijn, zout en je keuze van essentiële oliën gebruikt. Het is heel gemakkelijk te maken en het ruikt heerlijk. Bovendien is het goed voor de ontvetting en de hygiëne. Lees verder om meer te weten te komen.

via hellonest.com

Advertisement
peapod labs/Flickr

peapod labs/Flickr

Wat heb je nodig om je eigen doe-het-zelf afwasmiddel te maken?

  • 120 ml vloeibare Castillezeep. Als je deze zeep niet kunt vinden, kun je vlokken Marseillezeep oplossen in kokend water (100 gram per liter) en vervolgens opkloppen tot vloeibare zeep, die je een paar uur moet laten afkoelen alvorens te gebruiken. Je hebt dan een vloeibare zeep die ook voor vele andere klusjes rond het huis kan worden gebruikt.
  • 60 ml gedistilleerde witte azijn (alcoholazijn)
  • 1 theelepel citroenzuur in poedervorm
  • 5 druppels essentiële olie naar keuze (dit kan een citrusgeur zijn, of ook lavendel, munt, tea tree, rozemarijn of eucalyptus)
  • Een kleine plastic fles van 250 ml

Hoe bereid je het afwasmiddel met essentiële oliën:

  1. Doe alle ingrediënten in een kleine kom en meng het goed
  2. Giet de zeep in een lege glazen pot of knijpfles (het soort dat je gebruikt voor afwasmiddel)
  3. Je kunt deze zeep gebruiken om de handen te wassen, maar je vergeet niet dat hij vrij geconcentreerd is en je dus maar weinig nodig zult hebben. Je kunt ook 2 eetlepels in het wasmachinebakje doen en deze zoals gewoonlijk gebruiken. Schud de fles of pot altijd goed vóór gebruik.

Het is beter niet te veel voor te bereiden, want het is maar twee weken houdbaar, daarna is het beter een nieuwe te bereiden.

Veel plezier!

 

Advertisement