De witte laag van glazen verwijderen? Probeer de tip van de twee gootsteenbakken

door Natasja

03 Augustus 2021

De witte laag van glazen verwijderen? Probeer de tip van de twee gootsteenbakken
Advertisement

Een truc die vroeger werd gebruikt, wordt nog steeds in kroegen, die dagelijks honderden pullen bier schenken, gebruikt. De gebruikte methode houdt in dat de glazen grondig worden gewassen, zodat zij niet alleen goed worden ontdaan van vuil en dranksporen, maar ook vrij zijn van alle vormen van residu, vlekken of kringen, zoals de witte laag die soms op glazen achterblijft, ook wanneer ze schoon zijn. Deze manier van afwassen zorgt ervoor dat de glazen thuis weer zo goed als nieuw glanzen, in pubs garandeert het naast hygiëne ook dat het bier op zijn best smaakt.

Voor de reiniging die je thuis kunt doen, moet je elk glas in twee met water gevulde bakken, op verschillende temperaturen en met verschillende ingrediënten erin, doen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Krystle/homejobsbymom.com, Pxfuel

Krystle/homejobsbymom.com, Pxfuel

  1. Als de gootsteen leeg en goed schoon is, vul een bak met zeer heet water, bijna kokend, en voeg een neutraal en bij voorkeur biologisch afwasmiddel toe (Marseille, Castilië of gele zeep zijn prima).
  2. Dompel de schoon te maken glazen erin en laat ze enkele minuten weken.
  3. Vul intussen de tweede bak met iets minder heet water en voeg een half glas witte azijn (wijn, appel of alcohol) toe.
  4. Met de handschoenen aan wrijf de glazen in de eerste bak met een spons of borstel en zet ze vervolgens in het tweede bad.
  5. Wanneer je alle glazen in het tweede bak met azijn hebt gedaan, maak beide bakken leeg en spoel de glazen af met lauw water.

Deze manier van afwassen met de hand kost wat tijd, maar niet zoveel als je zou denken, en is de beste methode voor het afwassen van kristallen glazen, die je beter niet in de afwasmachine kunt doen, omdat het breekbare en waardevolle voorwerpen zijn.

In kroegen gebruikt men zelfs drie bakken: de eerste met zeer heet water en zeep, de tweede met koud water (waarin elk glas één of twee keer wordt afgespoeld) en de derde met heet water en een desinfecterend middel. De techniek lijkt er dus sterk op en zorgt voor het ontvetten en verwijderen van het grootste deel van het vuil, met inbegrip van de witte laag of olieachtige resten (met water en zeep) en vervolgens het ontsmetten van de glazen (met water en azijn).

Heb je deze methode al eens geprobeerd?

Advertisement