Heeft de oven dubbele beglazing en weet je niet hoe je hem moet schoonmaken? Probeer deze methodes

door Natasja

31 Juli 2021

Heeft de oven dubbele beglazing en weet je niet hoe je hem moet schoonmaken? Probeer deze methodes
Advertisement

Telkens wanneer je voedsel in de oven bereidt, draagt dat er bij toe dat deze een beetje vuil wordt: voedseldampen en spatten zetten zich niet alleen af op de roosters en de wanden van de ovenkamer, maar ook op het glas van de deur, en het is noodzakelijk alles regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat de hitte die vlekken nog duidelijker maakt.

Met name bij de deuren is het glas meestal van dubbel glas, en vaak zie je dat, ook als je de binnen- en buitenkant van de deur schoonmaakt, er nog duidelijk zichtbare vuildruppels zitten: deze zitten vast in de ruimte tussen de twee ruiten, dus om ze te verwijderen moet de deur zelf - geheel of gedeeltelijk - worden gedemonteerd. Hier zijn een paar tips over hoe dit te doen.

Advertisement
Video tutorial via Homes.com/YouTube

Video tutorial via Homes.com/YouTube

Bij sommige modellen worden de ruiten geblokkeerd door het metalen frame, dat met schroeven wordt gesloten. Open de deur en controleer alle scharnieren op hendels of schroeven. Als je de schroeven vindt, zul je enige tijd moeten besteden aan het demonteren van alles, dus zorg voor een doos die onder de deur past om te voorkomen dat de deur naar beneden valt bij het openen en zoek de juiste schroevendraaier.

Hou bij het losdraaien de twee delen bij elkaar tot je alle schroeven hebt verwijderd, en maak dan schoon door het binnenglas omhoog te houden. Klik op de link https://www.youtube.com/watch?v=fMOfs0bNfmc&t=233s voor meer informatie.

Advertisement
Video tutorial via GE Appliances/Youtube

Video tutorial via GE Appliances/Youtube

Bij sommige deuren kun je de ruiten niet van elkaar scheiden, maar als je ze helemaal uit elkaar haalt en voorzichtig op een groot aanrecht of op de vloer legt (misschien eerst wat handdoeken op de vloer uitspreiden), zul je merken dat ze aan de onderkant een vrij grote spleet hebben, waardoor je de ruimte tussen de twee ruiten kunt bereiken. Zie de video in de link https://www.youtube.com/watch?v=WzdRBcXFhsc voor meer informatie.

Om het schoon te maken, kun je een stevige houten stok nemen, het in een microvezeldoek wikkelen die met elastiekjes op zijn plaats wordt gehouden, en het in water en afwasmiddel dompelen alvorens het over de binnenkant te halen. Gebruik een andere stok (of het andere eind) om het af te spoelen en af te drogen.

Video Tutorial via Riti Elettrodomestici/YouTube

Video Tutorial via Riti Elettrodomestici/YouTube

Bij de modernere modellen daarentegen kan het glas op een zeer eenvoudige manier worden schoongemaakt: wanneer je de deur opent, ziet je bij de scharnieren enkele hendels die het glas op zijn plaats houden. Draai ze helemaal tot het einde en beweeg dan voorzichtig het binnenglas tot het loskomt. In sommige gevallen vind je er nog een onder, die ook gemakkelijk te verwijderen is om apart schoon te maken. Zie de video in de link https://www.youtube.com/watch?v=YitDkcYzIxo voor meer informatie.

Als alles schoongemaakt en gedroogd is, hoef je alleen nog maar de verschillende stukken weer in elkaar te zetten.

Wat gebruik je om het glas te maken

Je kunt azijn en baking soda gebruiken, gemengd met een paar druppels afwasmiddel: maak een mengsel en wrijf dit met een spons op het glas, laat het een half uur of langer inwerken en spoel het daarna een paar keer grondig af met een vochtige doek. Als het vuil hardnekkig is, bedek de vloer dan met krantenpapier of oude theedoeken en laat de baking soda-azijnpasta een nacht intrekken alvorens af te spoelen.

Je kunt ook Marseillezeep verdund in water gebruiken, grondig schoonmaken en vervolgens afnemen met een in azijn gedrenkte papieren doek (of een schone theedoek) om eventuele vettige resten die na het gebruik van de zeep zijn achtergebleven, te verwijderen.

Veel succes!

Advertisement