De ventilator onder het stof? Maak het grondig schoon en adem weer schone lucht in

door Natasja

26 Juli 2021

De ventilator onder het stof? Maak het grondig schoon en adem weer schone lucht in
Advertisement

De ventilator is een fijn hulpmiddel bij warme zomerdagen: het helpt ons om het minder warm te hebben met een aangenaam continu briesje in de kamer, dat veel minder contra-indicaties heeft dan een temperatuur die een stuk lager is dan de buitentemperatuur en kunstmatig wordt verkregen met airconditioners. Maar net als bij airconditioners moet je er steeds aan denken het filter en de waaier schoon te maken en ze regelmatig te onderhouden, waarbij je al het stof verwijdert dat zich op de roosters en bladen ophoopt.

Minstens één keer per week moet je dus wat tijd uittrekken om ze grondig schoon te maken, hieronder tonen wij je hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tafel- of vloerventilatoren bestaan uit een waaier gevat in twee metalen roosters. Al deze onderdelen moeten worden gereinigd, dus moet het toestel eerst van het stroomnet worden losgekoppeld en uit elkaar worden gehaald, waarbij het rooster aan de voorkant wordt verwijderd, zodat je gemakkelijk bij de ventilatorbladen kunt. Afhankelijk van het model zul je merken dat er bevestigingspunten zijn die gemakkelijk moeten kunnen worden geopend.

Wanneer je de ventilatorbladen hebt blootgelegd, veeg het grootste deel van het vuil weg met een droge microvezeldoek, en veeg vervolgens de roosters schoon om al het stof en eventueel aanwezige haren van huisdieren of ander vuil te verwijderen.

Op dit punt kun je water op een andere doek spuiten zodat deze licht bevochtigd is en vervolgens elk blad voorzichtig schoonvegen. Als je ook andere producten wilt gebruiken, kun je gelijke delen water en azijn in een sprayflacon mengen, of een eetlepel Marseillezeep oplossen. Het is belangrijk de doek niet te nat te maken alvorens deze over de bladen te wrijven, om te voorkomen dat er water op de elektrische onderdelen terechtkomt.

Wat de roosters betreft, nadat je het meeste vuil hebt verwijderd met de afstofdoek zoals hierboven aangegeven, moet je ze goed wassen. Afhankelijk van de grootte kun je een teil of de wastafel gebruiken: in elk geval moet je het vullen met heet water en er azijn, of een beetje Marseillezeep of ook baking soda in gieten. Laat het een paar minuten weken, gebruik dan een borstel of een zachte doek om de roosters goed schoon te schrobben, spoel ze af en droog ze onmiddellijk af met een andere schone doek, om roestvorming te voorkomen.

Wanneer alles droog is, monteer de verschillende onderdelen en je ventilator kan zijn werk weer doen.

Advertisement