Worden de planten geteisterd door ongedierte en parasieten? Probeer een aantal huismiddelen

door Natasja

26 Juli 2021

Worden de planten geteisterd door ongedierte en parasieten? Probeer een aantal huismiddelen
Advertisement

Parasieten op de planten op het balkon of in de tuin opmerken is bijna onvermijdelijk in elke groene hoek: planten verzorgen betekent ze altijd beschermen tegen vele soorten schadelijke insecten, en om dit te doen is het niet altijd nodig om de "harde weg" te volgen, door agressieve insecticiden of bestrijdingsmiddelen te gebruiken die het milieu schaden en ook schadelijk kunnen zijn voor jezelf of de huisdieren.

Er zijn huismiddelen op basis van zachtere of natuurlijke ingrediënten, die veel vriendelijker zijn voor het ecosysteem en geen schade toebrengen aan bijen, vlinders en andere bestuivende insecten - die je koste wat kost moet beschermen.

Advertisement
Creativo, Pxfuel

Creativo, Pxfuel

  •  Zeep en water: je kunt zuivere Marseillezeep gebruiken, d.w.z. van zuiver plantaardige oorsprong zonder enige toevoeging van geurstoffen, of zachte kaliumzeep (ook vrij van geurstoffen en andere chemische additieven). Los een of twee eetlepels op in een liter water en besproei de planten ermee met behulp van een sprayflacon. De zeep hecht zich aan het exoskelet van veel insecten, waardoor ze stikken, en laat een licht olieachtig residu achter op de bladeren, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor ander ongedierte, zonder dat ze worden aangetast. Het is het beste om deze behandelingen 's avonds toe te passen, wanneer het niet meer warm is.
  • Knoflookmiddelen: de bollen bevatten een aminozuur dat wordt omgezet in allicine zodra de bollen worden gesneden, geplet of fijngehakt, en dit werkt als insectenwerend middel. Voor lichte of preventieve behandelingen kun je 6 knoflookbollen in een teil pletten en er kokend water over gieten en een nacht laten trekken; vervolgens zeven en in een sprayflacon gieten en op de kraag van de planten spuiten. Voor een noodbehandeling gebruik op dezelfde manier twee hele bollen in een halve liter water. Sommige mensen voegen ook kruidnagel en kaneel toe aan de infusie, en je kunt ook een mengsel van knoflook en uien gebruiken.

Het duurt minstens een paar uur voor deze middelen resultaat hebben, dus wees niet te ongeduldig. Het is ook altijd beter om deskundigen te raadplegen over de mogelijkheid om deze ingrediënten op verschillende sier- of groenteplanten te gebruiken om verdere schade te voorkomen.

Advertisement