Verwijder vuil van de bodem van kookpannen en koekenpannen: ontdek deze snelle en eenvoudige methode

door Natasja

24 Juli 2021

Verwijder vuil van de bodem van kookpannen en koekenpannen: ontdek deze snelle en eenvoudige methode
Advertisement

Elke keer als je kookt, worden je kookpannen en koekenpannen vuil, ook op de bodem: spatten saus en olie of ook vocht dat uit het deksel ontsnapt en langs de zijkanten van de pannen naar beneden glijdt, op de buitenwanden stolt, en in contact met de hitte van het fornuis verbrandt al dat vuil snel en wordt een korstige laag, dat erg moeilijk te verwijderen is.

Als je je kookpannen en koekenpannen niet elke keer grondig afwast - en in sommige gevallen ook als je ze haastig schoonmaakt - krijg je vlekken en donkere kringen die een eenvoudige handafwas of wasmachine niet kunnen verwijderen. Je kunt dus een huismiddeltje op basis van citroenzuur proberen om de vlekken aan te pakken en de pannen er weer als nieuw te laten uitzien. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig om vlekken van de bodem van pannen te verwijderen:

  •     Twee eetlepels citroenzuur
  • 1 liter water
  • Een sprayflacon
  • Spons

Hoe gaat je te werk:

    1. Vul de sprayflacon met water en los er de twee eetlepels citroenzuur in op.
    2. Zet het fornuis aan en verwarm de steelpan of koekenpan een beetje. Je moet het niet te lang erop laten, net genoeg om het heet te maken, maar niet roodgloeiend.
    3. Spuit het product op de bodem van de pan
    4. Wrijf, terwijl je je met handschoenen beschermt, onmiddellijk met de spons (met de schurende kant) over de bodem van de kookpan of koekenpan. Herhaal dit proces verschillende keren, zolang de pan heet is, en tot je de verschillende vlekken hebt verwijderd.

Als alternatief voor citroenzuur en water kun je ook twee eetlepels baking soda oplossen in een liter water en vervolgens het sap van een citroen of een glas witte azijn toevoegen, en op dezelfde manier te werk gaan als hierboven. Als je een oude tandenborstel of een afwasborstel met harde haren hebt, kunnen deze helpen bij het proces. Wees echter voorzichtig met het gebruik van borstels en schrobborstels met metalen onderkanten die te heet worden om te voorkomen dat het plastic van de borstelharen smelt.

Als de vlekken erg hardnekkig zijn, kun je ook eerst baking soda op de bodem strooien en vervolgens een mengsel van water en azijn sproeien, dit 5 à 10 minuten laten inwerken en vervolgens een spons (of borstel) gebruiken.

Heb je deze middelen al eens geprobeerd?

Advertisement