Gebarsten tomaten: waarom barsten ze en hoe kan je dat voorkomen?

door Natasja

25 Juli 2021

Gebarsten tomaten: waarom barsten ze en hoe kan je dat voorkomen?
Advertisement

Wanneer je een moestuin aanlegt, zijn tomaten waarschijnlijk een van de eerste groenten die je wilt telen: ze zijn lekker, vrij gemakkelijk te verzorgen en uiterst veelzijdig in de keuken.

Ze zijn lekker, vrij gemakkelijk te verzorgen en zeer veelzijdig in de keuken. Het gebeurt echter vaak dat er tijdens de rijpingsfase scheurtjes in de vrucht komen en wanneer je de rijpe tomaat gaat oogsten, zie je dat hij gebarsten is en dat het vruchtvlees erdoorheen komt. Dit is niet zozeer een esthetisch probleem, maar veeleer het feit dat schimmels en bacteriën via deze kieren de tomaat kunnen binnendringen en deze kan gaan rotten of gemakkelijk een doelwit wordt voor dieren. Lees verder om de reden achter dit verschijnsel te achterhalen en manieren om het te voorkomen.

via Heather Rhoades, Gardening Know How

Advertisement
 johnny A/YouTube

johnny A/YouTube

Waarom barsten tomaten?

Gedeeltelijk is het een gevolg van de temperatuurschommelingen die zich vooral in het voorjaar voordoen en die meestal pas ingegraven planten treffen. Om ze beter bestand te maken tegen temperatuurschommelingen moet je altijd mulch rond de kraag aanbrengen (schors maar ook plastic materialen).

De andere reden voor de scheurtjes is het gebrek aan water: het is waar dat deze planten niet te veel water nodig hebben, maar als ze te weinig water krijgen, zal de schil scheuren ten gevolge van uitdroging.  En als ze water krijgen lang nadat er een scheur is ontstaan, kunnen ze bij de scheur "barsten".

Hoe voorkom je scheuren?

Om scheurvorming te voorkomen, moet je begrijpen hoe je tomatenplanten op een evenwichtige manier water kan geven. Ze hebben gemiddeld 3-5 cm water per week nodig, en je moet regelmatig water geven, tenzij er plotselinge weersveranderingen zijn (stortbuien of langdurige droogte), waardoor het watergeefritme verandert.

Het is ook nuttig om te bemesten volgens de instructies van het product dat je hebt gekocht of het middel dat je hebt gekozen. Kunstmest houdt de bodem rijk aan voedingsstoffen en stimuleert een grotere fruitproductie.

Vergeet niet de grond te mulchen, zelfs als je hem alleen maar bedekt met plastic zakken, die ook helpen om het substraat in de zomer vochtig te houden en de groei van onkruid tegen te gaan dat voedingsstoffen voor de tomatenplanten kan wegnemen.

Advertisement