Te warm om te strijken? Ontdek handige trucs om het wasgoed kreukvrij te krijgen zonder het strijkijzer aan te doen

door Natasja

16 Juli 2021

Te warm om te strijken? Ontdek handige trucs om het wasgoed kreukvrij te krijgen zonder het strijkijzer aan te doen
Advertisement

Wie heeft er zin om kleren te strijken als het warm is? Het is al een van de meest verafschuwde huishoudelijke taken en op warme dagen wordt het pas echt ondraaglijk. Maar voor al die kledingstukken die echt gestreken moeten worden (formele overhemden of ook zijde en andere stoffen die na het wassen gemakkelijk kreuken), kun je een reeks trucs toepassen die voorkomen dat je het strijkijzer moet aanzetten.

Van voorzorgsmaatregelen bij het wassen tot trucs om erna te gebruiken, ontdek hoe je kunt voorkomen te strijken als het te warm is: het is ook een manier om elektriciteit te besparen en misschien tijd te besparen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tijdens de wasfase:

 •  Geef de voorkeur aan kortere wascycli, en misschien als het mooi weer vermijd de centrifugefase. Zo wordt voorkomen dat de stoffen te veel kreuken en blijven hun structuur en kleur langer behouden. Vooral voor gebreide, linnen en wollen kledingstukken moet centrifugeren altijd worden vermeden: wanneer je de kleding uit de wasmachine haalt, druk er dan met je handen op om het overtollige water te verwijderen en leg het vervolgens (horizontaal) neer.
 • Om dezelfde reden moet overbelasting van de wasmachine worden vermeden: nooit meer dan 3/4 van de lading in de trommel.

Na het wassen:

 •     Geen droger: het gebruik ervan dwingt je te strijken, maar als het warm is drogen de kleren sowieso al veel sneller, ook aan de lucht. Gebruik dus de waslijn en vermijd waar mogelijk wasknijpers, want die laten sporen na op dunnere stoffen. Op de sterkste exemplaren kunnen ze je echter helpen om ze goed gespannen te houden, dus als je ze moet gebruiken, plaats ze dan op plaatsen waar ze niet te veel sporen op de stof achterlaten of gebruik stukjes stof, papier of dunne velletjes vulling om de stof te beschermen op het punt waar deze wordt afgekneld. Je kunt ook proberen haarspelden te gebruiken als je de was op dunnere draden legt.
 • Je kunt ook de plooien die de draden van het wasrek achterlaten tot een minimum beperken door ze eerst af te dekken met flexibeams!
 • Lange jurken, linnen kledingstukken (die vrij nat uit de wasmachine komen), vesten en jasjes kunnen in plaats daarvan met kleerhangers worden opgespannen om goed te worden uitgerekt en zo geen kreukels te krijgen.
 • Vouw alle kledingstukken zorgvuldig op zodra je ze van de waslijn haalt, dan blijven ze in betere staat en ook zonder kreukels in de kledingkasten.
 • Er zijn ook sprays tegen de vorming van kreukels te koop en uit te proberen op verschillende soorten kleding, maar als je wilt kun je het ook thuis bereiden, met water en wasverzachter in gelijke delen, om alleen op de kleding te spuiten, er is maar een heel kleine hoeveelheid nodig. Probeer het op t-shirts of minder waardevolle kleding om te zien of het resultaat je bevalt.
 • Als je snel van een kreuken af wilt, bevochtig het gebied en verwarm het met een föhn.
 • Je kunt ook een stijltang gebruiken om kreukels te verwijderen, vooral op de kragen en manchetten van blouses en overhemden.
 • Een goed alternatief voor het strijkijzer, en zeer snel en praktisch, zijn verticale stoomreinigers.
 • Leg een opgevouwen kledingstuk een hele nacht onder een gewicht (een stapel boeken of een bak met water): de volgende dag zul je het zonder kreukels opgevouwen aantreffen. Als je iets in een pan hebt gekookt, kun je de hete bodem gebruiken over de te strijken kleding halen, als alternatief voor het strijkijzer!

Succes!

 

Advertisement