Gekleurde en donkere was: hoe voorkom je dat kleding verbleekt

door Natasja

25 Juli 2021

Gekleurde en donkere was: hoe voorkom je dat kleding verbleekt
Advertisement

Voor de was zijn er een hele reeks voorzorgsmaatregelen die, afhankelijk van de kenmerken van te wassen kledingstukken en stoffen, kunnen bijdragen tot het verkrijgen van de beste resultaten, zodat de verschillende kledingstukken mooi blijven. Bij het wassen van gekleurde kleding, maar ook van zwarte en donkere kleding, vooral wanneer het vaak of bij hoge temperaturen wordt gewassen, bestaat altijd het gevaar dat het verbleekt, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor het uiterlijk ervan.

Daarom is het belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om deze kleding zo lang mogelijk te kunnen bewaren, en enkele middelen te gebruiken die altijd van pas kunnen komen bij het wassen van gekleurde en donkere kleding. Hieronder vind je meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Controleer altijd zorgvuldig de etiketten: elke stof en elk kledingstuk heeft speciale zorg nodig, dus het is de moeite waard een goede legenda te vinden die de betekenis uitlegt van alle symbolen die je niet kent, eventueel om in de buurt van de wasmachine te hangen, zodat je het nooit fout doet.
    2. Kleuren scheiden: soms moet je te lang wachten om genoeg zwarte of gekleurde kleren te hebben voor hun respectievelijke was, maar het is meestal beter om lichte en felle kleuren te scheiden van donkere. En ook bij felle kleuren zou het beter zijn om gele/oranje/rode/paarse kledingstukken te scheiden van koele blauwe/groene.
    3. Behandel vlekken vooraf voordat je ze in de wasmachine stopt: je kunt ook huismiddeltjes gebruiken (baking soda, citroenzuur, wassoda, citroen, azijn, waterstofperoxide en dergelijke), afhankelijk van het soort vlek, maar ook - en vooral - van de stof en de kleur ervan. Soms kunnen sommige van deze middelen te agressief zijn op de stof of de kleuren.
    4. Keer nieuwe kledingstukken binnenstebuiten: als je een nieuw gekleurd kledingstuk voor de eerste keer wast, keer het binnenstebuiten, zodat het gedeelte dat zichtbaar blijft, tijdens het wassen altijd minder mechanische belasting ondervindt.
    5. Doe de wasmachine niet te vol: denk eraan dat je hem nooit tot meer dan 80% van zijn capaciteit vult. Hoe voller het is, hoe meer de stoffen tegen elkaar zullen schuren en sneller zullen verouderen, en hoe minder doeltreffend het wassen zal zijn.
    6. Bij voorkeur delicaat wassen: centrifugeren is niet kleurvriendelijk.
    7. Geef ook de voorkeur aan lage temperaturen: als er geen moeilijke vlekken zijn (en ook dan, probeer ze apart voor te behandelen), is het altijd beter om de voorkeur te geven aan lage temperaturen of koud wassen voor gekleurde kleding. Controleer altijd de etiketten om fouten te voorkomen: de aangegeven temperatuur is de aanbevolen maximumtemperatuur voor het wassen van het kledingstuk.
    8. Leeg de wasmachine meteen zodra het wasprogramma is afgelopen, zodat de kleren geen vocht ophopen, en hang ze buiten.
    9. Voeg af en toe azijn toe aan het wasgoed (in het bakje of de trommel, een glas of zelfs de helft is voldoende): de zuurtegraad van azijn lost, de alkalische bestanddelen van veel industriële wasmiddelen op, en dit betekent dat de laag die kleuren minder helder maakt, verdwijnt.

Succes!

Advertisement