Te veel stof in huis als de ramen open staan? Zoek uit hoe je het kunt bestrijden

door Natasja

24 Juli 2021

Te veel stof in huis als de ramen open staan? Zoek uit hoe je het kunt bestrijden
Advertisement

Wanneer de temperatuur stijgt en je, misschien 's avonds en 's morgens, de ramen opent om een beetje frisse lucht in huis te laten circuleren, vind je, naast het zuchtje lucht dat verlichting brengt, altijd veel extra stof op de verschillende oppervlakken. Het regelmatig verwijderen van stof en proberen er zo weinig mogelijk van in huis te hebben, is essentieel voor iedereen met ademhalingsproblemen, maar het is eigenlijk goed voor iedereen.

Hoewel stofophoping nooit echt helemaal kan worden verwijderd, vooral wanneer je de ramen open houdt, zijn er een aantal middelen die kunnen helpen ervoor te zorgen dat het niet overal terechtkomt.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Probeer niet met schoenen die je buiten gebruikt door het huis te lopen: elke keer als je buiten loopt, ook in de tuin, hoopt er vuil op onder de zolen en breng je het mee het huis in. Daarom kan het een gewoonte worden om de schoenen die je buitenshuis draagt bij de ingang te laten staan en ze te vervangen door comfortabele pantoffels die je alleen binnenshuis gebruikt, waardoor de hoeveelheid vuil die zich in huis ophoopt aanzienlijk wordt verminderd.
  • Ontdoe je in de zomer van hoogpolig tapijt: zeer dik of "hoogpolig" tapijt, ook al wordt het periodiek gestofzuigd, zullen altijd wel stof hebben. Telkens als je op deze tapijten loopt of zit, laat je stof opwaaien dat zich weer op de omringende oppervlakken afzet.
  • Was het beddengoed vaak: Tussen de lakens hoopt zich veel dode huid op, wat veel mijten met zich meebrengt. En omdat je meer zweet als het warm is, moet je de lakens zo vaak mogelijk verschonen in de zomer, maar ten minste één keer per week.
  • Als je daarentegen stof moet verwijderen van stoffen die je niet in de wasmachine kunt stoppen, gebruik de droger: doe ze in de trommel en laat het programma "Air Only" of "Air Fluff", d.w.z. programma's waarbij de lucht niet wordt verwarmd, ongeveer 20 minuten draaien, terwijl je er een licht bevochtigde handdoek insteekt. Deze vangt haren van huisdieren en andere deeltjes op.
  • Reinig het koelsysteem van ventilatie- en airconditioningsystemen, die een vergaarbak voor stof zijn. Voor de systemen die je niet gemakkelijk uitelkaar kunt halen, zijn persluchtbussen zeer nuttig.
Advertisement
Creativo

Creativo

  • Maak computerschermen, televisies, stereo-installaties en dergelijke zo vaak mogelijk schoon, want ook daar hoopt zich veel vuil op.
  • Stofzuig regelmatig stoffen door het hele huis: gordijnen, spreien, lakens en dergelijke.
  • Gebruik een zelfgemaakt schoonmaakmiddel: meng 3 kopjes water, 1 kopje witte azijn en een halve theelepel olijfolie in een sprayflacon.
  • Als je ook de omgeving lekker wilt laten ruiken, kunt je het gebruik van chemische deodorants vermijden door gewoon een citroen in partjes te snijden en deze samen met een paar takjes rozemarijn in kokend water te dompelen.

Vergeet ook niet dat het tegen huisstofmijt altijd nuttig is om de volgende ingrediënten te gebruiken: witte azijn, baking soda, isopropylalcohol, essentiële oliën (vooral eucalyptus of tea tree).

  • Gebruik oude panty's, microvezelsokken of zelfs doeken van oude lakens om stof op te vangen in alle hoeken, als je niet over voldoende doeltreffend stofzuiggereedschap beschikt. De doeken kunnen ook worden gedoopt in een pot met gelijke delen azijn en water, een theelepel olijfolie en wat citroensap.

Succes!

Advertisement