De makkelijkste doe-het-zelf methoden om sandalen schoon te maken en de vlekken die ze beschadigen te verwijderen

door Natasja

16 Juli 2021

De makkelijkste doe-het-zelf methoden om sandalen schoon te maken en de vlekken die ze beschadigen te verwijderen
Advertisement

De zomer is het seizoen van de sandalen: met de hoge temperaturen halen we allemaal allerlei soorten open schoenen uit de kast, die onvervangbare bondgenoten worden van wandelingen in de zon.

Het dragen van deze schoenen in deze omstandigheden betekent echter ook dat ze vuil worden door zweet, stof en vuil dat zich ophoopt op de zolen en in korte tijd duidelijk zichtbare donkere vlekken veroorzaakt. Als je je schoenen wilt schoonmaken voor een betere hygiëne, en ook die vlekken wilt verwijderen of op zijn minst verminderen, kun je enkele eenvoudige doe-het-zelf methoden toepassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Alvorens de verschillende methoden toe te passen, moet je zorgen voor een doek of een oude schone handdoek, deze licht bevochtigen en over de zool wrijven om al het overtollige vuil, vooral stof en aarde, te verwijderen. Ga dan verder met een van de volgende middelen.

  •     Met baking soda: meng in een glas een eetlepel baking soda met een eetlepel water, en maak er een pasta van. Wrijf met een oude tandenborstel met ronddraaiende bewegingen over de hele zool, waarbij je vooral de punten waar de vlekken het meest zichtbaar zijn, moet behandelen. Laat het een paar minuten inwerken, neem dan een vochtige doek en verwijder alle baking soda, en dep onmiddellijk af met een andere droge doek. Laat ze aan de lucht drogen, maar niet rechtstreeks aan het zonlicht. Je kunt ook een paar druppels essentiële olie met een frisse geur toevoegen, of die met antibacteriële eigenschappen zoals teatree.
  • Als je te maken hebt met hardnekkiger vuilvlekken, kun je proberen azijn met baking soda te gebruiken in plaats van water. Probeer het middel eerst op een minder zichtbare hoek, als je bang bent dat het te agressief is op de binnenzool.
  • In het geval van kurken schoenen, kun je daarentegen de combinatie van citroensap en baking soda gebruiken, altijd zoals hierboven aangegeven, toepassen.
  • Om je sandalen op een delicate manier met de hand te wassen, kun je ook de Marseillezeep gebruiken: verdun een paar vlokken in een beetje warm water, en wrijf er met een spons, een handdoek of, op de moeilijkste punten, een oude tandenborstel (met zachte borstelharen) mee over de binnenzool. Afspoelen met een vochtige doek en vervolgens drogen, waarbij direct zonlicht altijd moet worden vermeden.
  • Als de schoenen schoon zijn, maar je wilt overtollig zweet absorberen (misschien als je ze in de koffer moet doen, of hoe dan ook om vieze geuren te voorkomen), dan kun je ze bestrooien met talkpoeder of baking soda.

Advertisement