Ontdek de verschillende methodes om de kleur van je hortensia's te veranderen in je favoriete kleur

door Natasja

14 Juli 2021

Ontdek de verschillende methodes om de kleur van je hortensia's te veranderen in je favoriete kleur
Advertisement

Hortensia's behoren tot de meest populaire en meest verspreide sierplanten ter wereld: hun klassieke en elegante schoonheid maken indruk op iedereen die ze tegenkomt in parken en tuinen, en hun pronkvolle - meestal - bolvormige bloeiwijzen komen stipt op tijd om het begin van de zomer te vieren.

Deze plant, die oorspronkelijk uit Azië en Amerika komt, houdt van koele, vochtige plaatsen, beschut tegen te veel zon, en als hij regelmatig en overvloedig water krijgt, is het over het algemeen een vrij gemakkelijke plant om in tuinen te houden. Als je er toevallig een in de tuin hebt, is het je misschien opgevallen dat de bloemen van jaar tot jaar van kleur veranderen. Dit is te wijten aan een eigenaardige chemische eigenschap van de bloemen, die je kunt gebruiken om te bepalen welke kleur ze in de loop der jaren zullen krijgen. Lees verder om meer te weten te komen.

via American Scientist

Advertisement
Creativo

Creativo

De kelkbladeren van hortensia's hebben een unieke eigenschap: in tegenstelling tot vele andere planten bevatten zij slechts één pigment (myrtiline, de 3-glucoside van delphinidine) dat, afhankelijk van hoe het reageert op de beschikbaarheid van aluminiumionen in de bodem, ervoor zorgt dat de bloeiwijzen van de hortensia's een verschillende kleur hebben.

Wat betekent dit in een notendop voor alle mensen met groene vingers die ze binnenshuis willen kweken? Dit betekent dat je de kleur van de bloemen kunt beïnvloeden, door ze van roze naar blauw te laten verkleuren naar gelang - laten we het heel eenvoudig stellen - van de zuurgraad van de grond. Als je ziet dat de bloemen naar lichtblauw en blauw neigen, betekent dit dat de pH van de grond zuur is, terwijl als ze roze zijn, de ondergrond overwegend neutraal of basisch is. Hortensia's zijn werkelijk uniek in hun vermogen om de zuurgraad van de bodem aan te geven.

Advertisement
Creativo

Creativo

Aluminiumsulfaat wordt gebruikt om de kleur te intensiveren en naar violet en blauw te doen neigen.  De chemische reacties in de hortensiaplanten wanneer deze stof aan de grond rond de wortels wordt toegevoegd, zorgen ervoor dat de kleur intenser wordt. In de meeste gevallen zul je dan ook zien dat de kleuren van de bloemen veranderen in meer koelere, maar vooral intensere kleuren. Dit is het geval voor hortensia's op roze basis (die kunnen veranderen in paars), hortensia's op rode basis (die veranderen in paars) en hortensia's op lichtblauwe basis (die veranderen in blauw).

Het sulfaat moet vanaf maart worden toegediend, door twee of drie gram product in een liter water te verdunnen, eenmaal per maand gedurende twee of drie maanden. Dan moet je stoppen (de plant zou sterven door een teveel aan aluminium, en er is hoe dan ook een kleurniveau waar ze niet boven kunnen gaan), en wachten om de handeling het volgende jaar te herhalen. Het is geen kwestie van onmiddellijke veranderingen, maar over één of twee jaar, als je de voorkeur geeft aan blauwe hortensia's, zul je zien dat je voor je inspanningen wordt beloond.

Vergeet niet dat het niet mogelijk is de witte bloemen te beïnvloeden: de witbloemige soorten zullen altijd zo blijven.

Maar wat als je meer natuurlijke alternatieven wilt proberen?

Er zijn manieren om de kleur van hortensia's te veranderen, om de grond zuurder te maken, die langer duren maar waarmee je niet het risico loopt de plant te beschadigen. Je kunt met name dennen- en conifeernaalden gebruiken: als je hortensia's onder een van deze bomen staan, moet je de naalden niet te vaak uit de grond rondom de hortensia's verwijderen, en de naalden die je van het gras of de oprit wilt verwijderen, moet je in een hoek van de tuin bewaren: als ze aarde worden, zullen ze ideaal zijn voor alle zuurminnende planten, inclusief hortensia's.

Creativo

Creativo

Er zijn ook andere traditionele methodes, maar die zijn niet altijd echt doeltreffend en soms potentieel gevaarlijk voor de plant, waarmee meestal hetzelfde resultaat wordt bereikt: er zijn mensen die zeer verdunde azijn of citroensap over de grond gieten, mensen die koffie- of theegrond gebruiken (eerst laten drogen) om te mulchen, mensen die citrusschillen of ook oude spijkers en roestige blikken, of zelfs koperen munten begraven.

Op zich hoef je niet zelf de kleur van je hortensia's te veranderen: het feit dat de hortensia's progressief reageren op het meer of minder aanwezige aluminium in de bodem, betekent dat wanneer de wortels zich op plaatsen met een verschillende zuurtegraad vestigen, de bloemen alle mogelijke kleurschakeringen zullen vertonen (een beetje zoals op de foto), en misschien nog mooier zullen zijn!

Advertisement