Badkleding: de beste tips om het op de juiste manier te wassen zonder het te beschadigen

door Natasja

15 Juli 2021

Badkleding: de beste tips om het op de juiste manier te wassen zonder het te beschadigen
Advertisement

Voor velen is de zomer synoniem met de zee en het strand, of misschien met dagen bij het zwembad, genietend van de zon en de warmte van het seizoen om te ontsnappen aan het ritme van het dagelijkse leven. Zo wordt een van de kledingstukken die je het vaakst uit je kledingkast trekt en gebruikt, een zwembroek, zwempak of bikini.

In de meeste gevallen is badkleding gemaakt van Lycra, een sterke stof, maar die toch aangetast wordt door het steeds nat en droog worden. Het komt in contact met het zout van de zee, het zand van het strand, het chloor van het zwembad en vooral met de verschillende beschermende crèmes en oliën die je gebruikt wanneer je je huid aan de zon blootstelt. Dit alles gaat ten koste van de kleuren en de elasticiteit van je badkleding, dus moet je het altijd, op zijn minst, met schoon water afspoelen elke keer als je terugkomt van het strand of het zwembad, en beter nog meteen wassen om het zout, zand, chloor en crèmes echt te verwijderen.

In de wasmachine stoppen, ook met het fijnwasprogramma, is niet de beste oplossing (hoewel het zeker het handigst is): het is beter om deze kledingstukken met de hand te wassen, met een reeks ingrediënten en middelen die je vaak in huis hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Witte azijn: de beste manier om badkleding te wassen is niet met wasmiddel, maar met een beetje witte azijn. Met zijn antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen reinigt het de stof grondig, neutraliseert het alle resterende geuren en verwijdert het alle vlekken. Vul een teil (of de wastafel) met koud water en 60 ml azijn en laat de badkleding een half uur weken. Spoel vervolgens met koud water en knijp zachtjes met je handen om alle azijn te verwijderen, maar zonder het kledingstuk te wringen, zodat het zijn elasticiteit niet verliest.
  • Baking soda: een ander zeer delicaat middel voor het reinigen van badkleding is baking soda. Ga ook in dit geval te werk als met azijn, gebruik 60 gram baking soda in koud water en laat het minstens een half uur intrekken alvorens het grondig af te spoelen. Baking soda helpt ook vlekken te verwijderen, evenals ongewenste geuren.
  • Als je echt een zeep wilt gebruiken, is het beter om Marseillezeep te gebruiken of een zeep met een neutrale pH.
  • Als de badkleding vervolgens moet laten drogen, leg het dan altijd plat en nooit in direct zonlicht. Stop het ook niet in de droger, want dat zou de stof beschadigen.
  • Om het mee op reis te nemen of het terug in je rugzak te stoppen wanneer het nog nat is, vouwt het dan zorgvuldig op, wikkel het in een handdoek om overtollig vocht te absorberen en doe het in een plastic zak met enkele gaatjes.


Met deze trucs kan badkleding veel langer meegaan!

Advertisement