Stinkt de vuilnisbak altijd? Neutraliseer de vieze geuren met deze doe-het-zelf methodes

door Natasja

15 Juli 2021

Stinkt de vuilnisbak altijd? Neutraliseer de vieze geuren met deze doe-het-zelf methodes
Advertisement

Vuilnisbakken behoren tot de meest sterk ruikende voorwerpen die je in huis hebt, en gezien hun functie is het echt onvermijdelijk om met dit probleem te maken te krijgen, vooral in periodes van het jaar wanneer de temperaturen stijgen en elke vorm van afval binnen een paar uur vieze geuren gaat afgeven. In het geval van emmers die organisch afval verzamelen, heb je tijdens de zomer elke dag te maken met dit vervelende probleem.

Naast het regelmatig legen van de vuilnisbak en het regelmatig schoonmaken ervan, kun je enkele methodes toepassen die de meest onaangename geuren helpen neutraliseren of op zijn minst camoufleren, met behulp van een reeks ingredi├źnten en stoffen die je waarschijnlijk altijd in huis hebt.

Advertisement
mj ecker/Flickr

mj ecker/Flickr

  • Natriumbicarbonaat: het is wellicht het eenvoudigste en meest doeltreffende middel. Het is voldoende om een beetje op de bodem van de vuilnisbak te strooien, en misschien ook op de bodem van de vuilniszak die je in de prullenbak plaatst. Afhankelijk van je voorkeur kan het een vrij dikke laag zijn, maar als je de zak vaak verwisselt, is het niet nodig om steeds veel te gebruiken.
  • Koffiedik: koffiedik kan ook onaangename geurtjes absorberen, een beetje zoals baking soda. Het moet echter volkomen droog zijn voordat je het op de bodem van de vuilnisemmer kunt kruimelen.
  • Citroenschillen: citroenschillen kunnen, net als die van andere citrusvruchten die je gebruikt, in stukjes worden gesneden en worden gebruikt om de vuilnisbak te ontgeuren. Met name de citroen heeft antibacteriële eigenschappen die bijdragen tot een betere hygiëne.
  • Etherische oliën: als je specifieke geuren wilt gebruiken om onaangename geurtjes te neutraliseren, kun je een paar druppels van je favoriete olie (je kan het beste de meest frisse geuren te kiezen zoals pepermunt, eucalyptus, lavendel, citroen of misschien zelfs tea tree dat goede antiseptische eigenschappen heeft) op wattenschijfjes of stukjes absorberend keukenpapier doen. Je kunt de olie ook over de laag baking soda schenken!
  • Velletjes wasverzachter voor de droger: gooi ze na gebruik in de droger niet weg, maar profiteer van de geur die achterblijft voor de vuilnisbak, door ze op de bodem te leggen. Ook hier kun je een paar druppels essentiële olie gebruiken als je dat wilt. Denk er dan aan om ze bij het ongedifferentieerd afval te gooien.
  • Kaneel: deze specerij in poedervorm heeft een intense geur die vele andere onaangename geuren kan camoufleren, en is ook niet geliefd bij veel insecten, zodat het ook helpt mieren en muggen weg te houden.


Hoezeer je dan ook deze preventieve methoden kunt toepassen, het blijft van essentieel belang, vooral bij warm weer, om de vuilnisbak vaak schoon te maken. Om al het achtergebleven vuil te verwijderen, onaangename geurtjes te neutraliseren en schimmelvorming te voorkomen, maak met warm water en zeep schoon en gebruik vervolgens naar keuze witte azijn (ook met baking soda), citroensap, bleekmiddel of waterstofperoxide. Of een beetje heet water waarin je citroenzuur hebt opgelost. Denk eraan geen bleekmiddel met azijn te mengen. Spuit deze stoffen gewoon op de binnenwanden van de vuilnisbak en laat het een paar minuten inwerken alvorens het af te spoelen.

Advertisement