Bevlekte en verpeste witte sokken? Ontdek hoe je ze er weer als nieuw kunt laten uitzien met eenvoudige doe-het-zelftips

door Natasja

11 Juli 2021

Bevlekte en verpeste witte sokken? Ontdek hoe je ze er weer als nieuw kunt laten uitzien met eenvoudige doe-het-zelftips
Advertisement

In de ondergoedladen van elk huis liggen altijd wel een aantal witte katoenen sokken, misschien ook van badstof, zowel lange als korte sokken: lange sokken zijn voor sport, korte voor schoenen die in de zomer gedragen moeten worden en kousenvoetjes voor ballerina's. Kortom, het zijn kledingstukken die je uiteindelijk heel vaak gebruikt, en witte sokken kunnen bij veel gelegenheden worden benut en zijn ook het gemakkelijkst te vinden als ze nodig zijn. Een nadeel is echter dat vlekken van vuil en zweet vaak kringen achterlaten die met normaal wassen niet volledig worden verwijderd.

Er zijn echter een aantal doe-het-zelf-middelen waarmee vlekken kunnen worden verwijderd en sokken er weer als nieuw uit laten zien.

Advertisement
Joe Shlabotnik/Flickr

Joe Shlabotnik/Flickr

  • Natriumpercarbonaat: deze alkalische stof heeft ook een ontsmettende en witmakende functie, en is daarom een uitstekende bondgenoot voor de was. Vul een teil met heet maar niet kokend water (het moet tussen de 40 en 60 graden zijn), giet er twee schepjes percarbonaat in (of volg de op de verpakking aangegeven verhoudingen) en doe de sokken erin, laat ze 3 uur weken.
  • Met wasmiddel en citroen: je kunt ook proberen, in het geval van lichtere vlekken, citroensap toe te voegen aan het wasmiddel (of het afwasmiddel, maar slechts een paar druppels), en deze rechtstreeks op de vlek gieten, goed wrijven met een beetje water. Ga dan verder met de normale wasbeurt.
  • Baking soda en citroen: vul een teil met heet water, giet er twee lepels baking soda in en het sap van een citroen. Laat de sokken een uur of langer weken, wrijf goed op de meest vieze plekken en was ze zo nodig in de wasmachine.
  • Met kokend water: soms is een pan kokend water genoeg, en kun je de vuilste sokken met een oude grootmoeders truc wassen. Kook het water, giet er het sap van een citroen (ook twee) in, zet het vuur uit en laat de sokken er 3 uur of langer in weken.
  • Met citroenzuur: los een theelepel op in heet water, laat de sokken een half uur weken en wrijf vervolgens over de vlek.
  • Je kunt de sokken ook voorbehandelen door er een beetje witte azijn of waterstofperoxide in te wrijven voordat je ze in de wasmachine stopt.

Heb je deze middelen al geprobeerd?

Advertisement