Oleander: tips om je tuin te verfraaien met een van de mooiste zomerplanten

door Natasja

31 Juli 2021

Oleander: tips om je tuin te verfraaien met een van de mooiste zomerplanten
Advertisement

Een van de bloeiende struiken die tijdens de warme zomermaanden meteen opvalt, is ongetwijfeld de oleander: een mediterrane en vrij taaie plant die vaak wordt gebruikt bij de inrichting van stadsgroenzones en zelfs langs autowegen, maar die ook in elke tuin prachtig staat.

Er zijn verschillende soorten, waarvan sommige nog meer winterhard zijn, maar ze houden allemaal van de zon en groeien uit tot grote struiken met donkergroene bladeren, overdekt met enkele, dubbele of gevulde bloemen die soms welriekend zijn en in kleur kunnen variëren van wit tot roze tot rood of geel, afhankelijk van de soort. Lees verder voor nuttige tips over hoe je hem kunt kweken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Blootstelling en temperatuur: oleander houdt van volle zon, maar verdraagt ook lichte schaduw. Als de plant echter niet genoeg uren direct zonlicht krijgt, zal hij veel minder bloemen produceren. Sommige soorten kunnen temperaturen tot -4° verdragen, maar als je in gebieden met strenge winters woont, is het beter om de planten in grote potten op zonnige, beschutte plaatsen te zetten.

De grond: de grond moet zeer los zijn om stagnatie te voorkomen, hoewel de plant niet bijzonder veeleisend is wat het substraat betreft. Graaf bij het planten (het beste in het late voorjaar) een heel diep gat, groter dan de kluit in de pot, en bewerk de grond goed door er ook humus aan toe te voegen. Houd de plant onder water voordat je hem in het gat zet, maak de wortels een beetje los van de grond in het potmengsel en plant de verschillende exemplaren ten minste een meter uit elkaar.

Water geven: de planten moeten de eerste maanden of het eerste jaar na het planten worden verzorgd, maar daarna zijn ze meestal zelfvoorzienend. Op koudere plaatsen hebben ze in het voorjaar en de herfst nauwelijks water nodig, maar op warme plaatsen moet je de conditie van de plant wat vaker in de gaten houden. Als de oleander niet genoeg water krijgt, zal hij langzamer groeien en minder bloeien. Alleen in ernstige gevallen zullen de bladeren en stengels uitdrogen. In droge perioden heeft hij gemiddeld om de 15 dagen veel water nodig.

Snoeien: oleander is een giftige plant, maar niet gevaarlijk, want noch mens noch dier kunnen door de geur of smaak in de verleiding worden gebracht om ervan te eten. Alleen bij het snoeien is het raadzaam handschoenen te gebruiken om te voorkomen dat je in contact komt met de latex die door afgesneden stengels en bladeren wordt afgescheiden. Onze huid absorbeert het niet, maar als je daarna in je ogen wrijft of je mond aanraakt, kan het problemen veroorzaken.
Het is mogelijk de plant eenmaal per jaar te snoeien, zelfs vrij drastisch, aan het einde van de bloei. Anders is het voldoende om de gedroogde bloemen te verwijderen.

Het ziet er prachtig uit in combinatie met bougainville en plumbago (mannentrouw): allemaal perfecte planten om omheiningen van huizen te versieren (vooral aan zee en op warme plaatsen) in plaats van heggen. Zou je ze in je tuin willen hebben?

Advertisement