Onkruid op de tuinvloer? Verwijder het met zelfgemaakte en goedkope middelen

door Natasja

09 Juli 2021

Onkruid op de tuinvloer? Verwijder het met zelfgemaakte en goedkope middelen
Advertisement

Hoewel de enige manier om onkruid te verwijderen die echt milieuvriendelijk is en geen schade veroorzaakt, handmatige verwijdering is, zijn er ook doe-het-zelf middelen die goede resultaten kunnen opleveren. Bukken en onkruid verwijderen is vermoeiend, en vooral wanneer het wortel schiet in de kieren van verharde oppervlakken wordt het ook nog eens vrij moeilijk.

Aangezien elk onkruidverdelgingsmiddel, ook zelfgemaakte, schadelijk kan zijn voor milieuvriendelijke planten en dieren, en de bodem kan aantasten, is het altijd een goed idee de verschillende methoden alleen te gebruiken op plaatsen die bedekt zijn met asfalt, bestrating, beton en elk ander type vaste vloerbedekking buitenshuis. Ontdek welke veelgebruikte ingredi├źnten van pas kunnen komen om onkruid in de tuin te bestrijden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  •  Zeep, zout en azijn: meng 1,5 liter witte azijn, 1 theelepel afwasmiddel en 2 lepels zout in een grote sprayflacon. Houd het mengsel bij de hand en spuit het op het onkruid, bij voorkeur op de zonnigste uren van de dag. Dit middel zal het onkruid niet doen verdwijnen, maar na verloop van tijd zal het de groei ervan drastisch verminderen, waardoor het weghalen aanzienlijk wordt uitgesteld. En wat fundamenteel is, je houdt ze op afstand zonder het milieu te schaden (afwasmiddel is niet invasief en is aanwezig in een minimaal percentage) en tegen zeer lage kosten.
  • Voor opritten, waar er geen gevaar is voor beschadiging van andere planten, kun je ook 1,5 liter kokend water en een lepel zout gebruiken. Zorg ervoor dat dit mengsel niet op of in de buurt van sierplanten komt.
  • Borax: door ongeveer 30 gram borax per liter water op te lossen (beter warm water), ontstaat een ander doe-het-zelf-onkruidverdelgingsmiddel, dat nuttig is wanneer het te verwijderen onkruid jong en nog zwak is, omdat het een delicater middel is. Ook zal dit middel in grote doses of bij veelvuldig gebruik de bodem voor andere planten ruïneren, zodat het altijd aan te bevelen is het alleen op verharde plaatsen toe te passen.
  • Als je daarentegen het onkruid al hebt verwijderd, maar wilt voorkomen dat het terugkeert, kun je maïsmeel gebruiken: de gluten in maïsmeel werken als onkruidverdelger en houden ook de mieren weg. Het werkt echter alleen in die zin dat het verhindert dat zaden ontkiemen, zodat het raadzaam is het te gebruiken nadat je al het onkruid effectief hebt verwijderd en bij voorkeur in het vroege voorjaar.


Veel succes!

Advertisement