Zilvervisjes in huis? Ontdek enkele doe-het-zelf tips om ze weg te houden

door Natasja

09 Juli 2021

Zilvervisjes in huis? Ontdek enkele doe-het-zelf tips om ze weg te houden
Advertisement

Wij noemen ze zilvervisjes, maar hun correcte naam is Lepisma saccharina. Het zijn kleine zilverkleurige insecten met lange voelsprieten, die zich gemakkelijk kunnen camoufleren in vele hoeken van het huis, en ze glippen snel weg, waardoor ze zeer moeilijk te vangen zijn.

Vergeleken met andere insecten hebben ze een lang leven, ze kunnen tot 3 jaar oud worden, zijn vruchtbaar en kunnen lange periodes van vasten overleven. Ze zijn gek op zetmeel en suikers, daarom vinden we ze vaak in voorraadkasten en bij voedselvoorraden, maar ook tussen de pagina's van boeken. Hun aanwezigheid kan vaak worden opgemerkt door gele vlekken op stoffen en boekpagina's. Ze zijn absoluut ongevaarlijk voor ons, maar als je ze niet in de voorraadkast of boekenkast wilt zien rondkruipen, kun je enkele doe-het-zelf methoden toepassen.

Advertisement
Adrián Afonso/Flickr

Adrián Afonso/Flickr

  • Maak een val door wat voedsel of zetmeelhoudende substantie in glazen potten te doen en de buitenkant met plakband te omwikkelen zodat ze tot aan de rand kunnen klimmen maar er niet uit kunnen: ze kunnen niet tegen gladde glazen wanden opklimmen.
  • Rol wat kranten op en maak ze nat, zodat de zilvervisjes er hun huis van maken. Na een paar dagen gooi je de krant weg om van alle insecten af te komen die zich daarin hebben verstopt.
  • Er zijn ook lijmvallen (een beetje zoals die voor meelmotten) of vergif in de handel, maar wees voorzichtig en plaats ze niet op plaatsen waar huisdieren of kinderen er bij kunnen. Bovendien zijn deze insecten echt ongevaarlijk, dus misschien volstaat het om ze met meer natuurlijke methoden af te weren.
  • Gebruik cederolie, die je in een verstuiver kunt doen of vul een sprayflacon met water en enkele druppels olie en verstuif het waar je ze het meest ziet: cederhout heeft een geur die ze op natuurlijke wijze lijkt af te weren.
  • Een andere geur die ze weghoudt is laurier: strooi stukjes gedroogde bladeren rond het huis. Ze zullen verschillende insecten weghouden.


Onthoud dat deze dieren niet schadelijk zijn voor ons of voor de woonomgeving, en dat andere insecten zich met hen voeden. Ze kunnen echter sommige voorwerpen beschadigen, dus gebruik deze middelen alleen wanneer je het gevoel hebt dat je echt iets moet doen aan de aanwezigheid van zilvervisjes.

Advertisement