Vlekken en kringen op witte kleren? Ontdek hoe je ze weer als nieuw kunt krijgen

door Natasja

08 Juli 2021

Vlekken en kringen op witte kleren? Ontdek hoe je ze weer als nieuw kunt krijgen
Advertisement

Witte kleding is een basiskledingstuk in ieders kast: wie heeft er niet minstens één wit t-shirt, blouse, broek of jurk in zijn of haar kast hangen? Het is geschikt voor alle seizoenen, kan worden gecombineerd met vrijwel elke andere kleur en is gemakkelijk te vinden in elke winkel. Maar het zijn ook de kledingstukken die het vaakst vuil worden, of beter gezegd, die genadeloos alle vlekken en kringen laten zien die zich op de stof vormen.

Sporen van make-up, inktvlekken, voedselvlekken of zweetkringen zijn allemaal grote vijanden van witte kleding, en vaak lost een eenvoudige machinewas het probleem niet op. Ontdek dus enkele nuttige methodes die je kunnen helpen je kleding weer wit te krijgen.

Advertisement
Video Tutorial via Household Hacker/YouTUbe

Video Tutorial via Household Hacker/YouTUbe

  • Oma's truc met melk: een truc die al tientallen jaren wordt doorgegeven en die vooral lijkt te werken bij inktvlekken, is het bevlekte deel van het kledingstuk in een kom melk te dompelen, het goed in te laten weken en het dan 15 of 20 minuten te laten inwerken. Neem na deze tijd een vochtige doek en wrijf ermee over de stof. Het lukt niet altijd om de vlekken volledig uit te wissen, maar ze vallen zeker minder op en vaak verdwijnen ze.
  • Wijnsteencrème: maak het kledingstuk vochtig met water, strooi vervolgens een beetje wijnsteencrème op de vlek en wrijf het in met een spons of een borstel met zachte haren. Daarna kun je verder gaan met normaal wassen.
  • Als je het kledingstuk niet alleen wit wilt maken maar ook wilt ontgeuren (misschien voor zweetkringen, voedsel- of bloedvlekken) kun je ook natriumpercarbonaat gebruiken. Afhankelijk van de ernst van de vlek, voeg 30, 60 of 120 gram percarbonaat toe in de bakje (of in de teil voor de handwas), samen met het gebruikelijke wasmiddel. Met name voor gelige zweetkringen kunt je de kleding (ook de lakens) voorbehandelen in een teil water, waarbij je voor elke liter water 10 gram percarbonaat giet en dit een nacht laat weken.
  • Citroensap: voeg 230 ml citroensap toe aan de was samen met het wasmiddel. Het is een mildere oplossing voor vlekken die niet te oud en groot zijn.

Als je niet zeker weet of je deze middelen op verschillende soorten stof kunt gebruiken, probeer ze dan eerst op een verborgen stukje van de kleding. In ieder geval is het over het algemeen aan te bevelen ze te gebruiken op zuiver katoenen stoffen, en niet op stoffen die te delicaat zijn.

 

 

Advertisement