Maak thuis je eigen doe-het-zelf insectenspray met simpele ingrediënten

door Natasja

03 Juli 2021

Maak thuis je eigen doe-het-zelf insectenspray met simpele ingrediënten
Advertisement

Naarmate de temperaturen stijgen, vind je steeds meer vliegen, vliegjes en muggen in huis, en wanneer ze zich beginnen te vermenigvuldigen wordt hun aanwezigheid echt hinderlijk. 

Naast pogingen om je huis wat minder aantrekkelijk te maken met een hele reeks preventieve maatregelen, is het soms nodig om in te grijpen met producten die tegen deze ongewenste gasten werken. Als je echter geen toevlucht wilt nemen tot bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral als je kinderen of huisdieren in huis hebt, kun je ook een minder schadelijk doe-het-zelf middel gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • In het geval van mieren: giet 3 lepels afwasmiddel in een met heet water gevulde sprayflacon, meng goed en spuit op de plaatsen waar je het verkeer van deze dieren ziet, vooral als er eieren zijn, en op de gaten waar ze het huis binnenkomen. 

Voor deze dieren kunt je ook gemalen zwarte peper gebruiken, die je altijd in de buurt van de punten legt waar je de mieren weg wilt houden.

  • Voor insecten in het algemeen: vul de sprayflacon tot de helft met warm water, voeg vervolgens een kopje witte azijn, een lepel afwasmiddel (je kunt ook shampoo gebruiken als vervanging) en 10-15 druppels pepermunt of lavendel etherische olie toe. Goed schudden en spuiten op plaatsen waar veel vliegjes, vliegen, muggen en zelfs kakkerlakken voorkomen.

Ook als je alleen azijn bij de hand hebt, kun je azijn gebruiken, in gelijke delen vermengd met water, en het zal werken als een afschrikmiddel, hoewel het vaak moet worden gespoten.

  • Een andere nuttig middel is het maken van zakjes die je plaatst op de plaatsen waar je de meeste kans hebt op insectenverkeer. In deze zakjes (van gaas, linnen of licht katoen, maar ook synthetische geperforeerde zakjes) doe je 1 lepel lavendelbloemen, fijngehakte basilicum en fijngehakte pepermunt, beter als ze al gedroogd zijn.

In ieder geval kun je jezelf zo veel mogelijk helpen om het probleem aan te pakken door geen onbedekte etenswaren in de keuken te laten staan (het is beter alles af te dekken en vooral in de koelkast te bewaren), of allerlei etensresten en kruimels overal in huis. Het is ook heel belangrijk om regelmatig de hoekjes van het huis schoon te maken die vaak over het hoofd worden gezien, waar het meeste vuil schuilt: onder of achter meubels, de moeilijkst bereikbare plaatsen op de vloeren en de verschillende open planken en rekken.

Welke methoden gebruik jij het liefst in deze gevallen?

Advertisement