Gooi eierschalen niet weg: ontdek hoe je ze in huis en tuin kunt gebruiken

door Natasja

04 Juli 2021

Gooi eierschalen niet weg: ontdek hoe je ze in huis en tuin kunt gebruiken
Advertisement

Eieren behoren tot het meest gegeten voedsel ter wereld, en waarschijnlijk heb jij ook altijd een doos eieren in de koelkast staan. Ze zijn super veelzijdig in de keuken en komen op verschillende manieren van pas, ook met hun schalen.

Met eierschalen kun je namelijk niet alleen leuke decoraties maken - vooral met Pasen! -maar je kunt ze ook nuttig gebruiken, zowel in huis als in de tuin. Je moeten er altijd voor zorgen dat je de resten eiwit hebt afgespoeld en vooral dat je ze goed hebt laten drogen voordat je ze gebruikt, en dan kun je op verschillende manieren gebruik maken van hun eigenschappen.

Advertisement
Phu Thinh Co/Flickr

Phu Thinh Co/Flickr

  • Voor vettige vlekken op stoffen: een beetje zoals talkpoeder of krijt kan het calcium in eierschalen olieachtige stoffen absorberen, dus gemalen schalen (zo fijn mogelijk) kunnen helpen vettige vlekken van stoffen of oppervlakken te verwijderen. Het is noodzakelijk goed gedroogde schalen te gebruiken (niet die net kapot zijn en nog nat van het eiwit), die ook veel gemakkelijker te verpulveren zijn.
  • In de tuin: er wordt gezegd dat gemalen eierschalen die in de grond rond planten worden gestrooid, een soort meststof zijn of nuttige voedingsstoffen leveren. Dit is slechts in vrij beperkte mate waar. De smaken van de eieren, in feite, kunnen een zeer zure bodem iets alkalischer maken, maar slechts tot op zekere hoogte (ze stoppen namelijk met ontbinden wanneer de pH 6,8 is) . Ook hier moeten ze tot poeder worden vermalen, en dit gaat veel gemakkelijker als ze zijn afgespoeld en een paar dagen volledig hebben kunnen drogen. Ook als ze aan de composthoop worden toegevoegd, verandert de situatie niet veel: zelfs als ze worden fijngehakt, blijven ze daar liggen (misschien niet goed zichtbaar met het blote oog) nadat ze een zeer kleine hoeveelheid calcium aan de compost hebben afgegeven. Maar ze schaden de planten niet.
  • Om vuilaanslag te verwijderen: eierschalen, opnieuw op passende wijze fijngehakt, worden een schurend element dat helpt om vuil van verschillende oppervlakken te verwijderen. Hak ze fijn, tot ze verpulverd zijn en gebruik ze op de te reinigen oppervlakken, waar je met een spons overheen gaat. Je kunt ze ook mengen met baking soda, voor een nog effectievere werking.

    Als je de binnenkant van flessen, potten of andere houders wilt schoonmaken, kun je de schalen fijnmalen (ze hoeven geen poeder te worden) en er water en zeep aan toevoegen, waarbij je de houder goed schudt zodat de wrijving van de schalen op de wanden helpt om resten te verwijderen.

Heb je deze trucs met eierschalen al eens geprobeerd?

Advertisement