Een stinkende gootsteen? Zo kom je er vanaf met deze eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

30 Juni 2021

Een stinkende gootsteen? Zo kom je er vanaf met deze eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Het kan iedereen overkomen dat er plotseling een onaangename geur hangt in de buurt van de gootstenen, of wastafels, vooral in de keuken, waar de gootsteenafvoeren vaak gevuld zijn met etensresten. Meestal is het namelijk een kleine obstructie die dit onaangename probleem veroorzaakt: er hoeven maar een paar stukjes voedsel achter te blijven in een punt van de leidingen in de buurt van de afvoer, ook zonder de waterstroom volledig te blokkeren, en binnen een paar uur - vooral wanneer het warm weer is - ruik je vieze geurtjes.

Dit probleem kan worden aangepakt met eenvoudige huismiddeltjes, met behulp van de stoffen die het meest van pas komen in het huishouden, zoals azijn, baking soda enz.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda en grof zout: kook wat water in een pan en los er 5 eetlepels zout en 5 eetlepels baking soda in op; giet het geheel vervolgens door de afvoer.
  • Witte wijnazijn: je kunt het azijn puur gebruiken of vermengen met dezelfde hoeveelheid water. In beide gevallen laat het in een klein steelpannetje aan de kook komen en giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer. Laat na een kwartiertje koud water stromen. Als je wilt, kun je, voordat je de azijn erin giet, een paar eetlepels baking soda in de afvoer gieten.
  • Citroenzuur en zout: kook, net als bij baking soda, een liter water in een pan en los hierin 150 gram citroenzuur en 5 eetlepels zout op. Giet het rechtstreeks in de afvoer, zonder de kraan te openen, en laat het zo lang mogelijk inwerken.
  • Citroenschillen: neem de schillen van vier citroenen en kook ze 10 minuten in water, haal ze er vervolgens uit en giet de vloeistof in de afvoer, zonder minstens een half uur de kraan open te doen. Je kunt ook een paar druppels etherische olie (lavendel, munt, tea tree, eucalyptus) aan deze vloeistof toevoegen, voordat je het in de afvoer giet, om het nog lekkerder te laten ruiken.


Ook als je deze middelen niet wilt gebruiken of als je de verschillende ingrediënten niet bij de hand hebt, moet je weten dat vaak een deel van de obstructie van de leidingen uit vettig materiaal bestaat, het kan voldoende zijn om gewoon een pan kokend water in de afvoer te gieten om de verstopping die de vieze geur veroorzaakt te verwijderen, waarbij alleen het vettige deel wordt opgelost.

Advertisement