Insecten en ongedierte in huis en tuin? Zoek uit welke planten je kunt gebruiken om ze weg te houden

door Natasja

03 Augustus 2021

Insecten en ongedierte in huis en tuin? Zoek uit welke planten je kunt gebruiken om ze weg te houden
Advertisement

In de lente en de zomer wil je steeds meer tijd buiten doorbrengen of de ramen wijd open houden om de lucht binnen te laten en te genieten van de aangename temperatuur buiten, maar soms worden deze kleine geneugten verpest door de aanwezigheid van muggen en vliegen. 

Naast het zetten van vallen, het besproeien met afweermiddellen en het gebruik van muskietennetten, kun je ook een paar planten gebruiken om een kleine barrière te creëren die zowel nuttig is om insecten af te weren als om te voorkomen dat een parasiet of schadelijk dier andere planten in de tuin beschadigd.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Lavendel: de verschillende soorten lavendel bevatten linalool, een stof die insecten en parasieten doeltreffend kan afweren. Het is in hoge concentraties aanwezig in de etherische olie die uit deze plant wordt verkregen (een natuurlijk afweermiddel dat je ook op je huid kut gebruiken), maar ook de exemplaren in de grond blijken in staat te zijn voldoende linalool in de omgeving te verspreiden om insecten en parasieten op afstand te houden. Dit is ook hoe ze zich verdedigen tegen dieren die bladeren en bloemen aanvallen. Ze zijn echter zeer geliefd bij bestuivende insecten, dus ze zijn prima voor het milieu!
  • Chrysanten: deze decoratieve bloemen, vooral de meer rustieke soorten, zijn een waardevolle toevoeging aan plantenbakken en bloemperken als je veel soorten insecten op afstand willen houden, waaronder kakkerlakken en mieren.
  • Munt: de afweermiddelen die je koopt bevatten vaak pepermuntolie, en als je geen afweermiddelen hebt om op het lichaam te gebruiken, kun je proberen blaadjes op de huid te wrijven (altijd als je er zeker van bent dat je niet allergisch voor deze plant bent) om je te beschermen tegen muggen en insecten. Je kunt ook doe-het-zelf afweermiddelen maken met de etherische olie.
  • Kattenkruid: deze plant (geliefd bij bijen en vlinders) is zeer effectief in het op afstand houden van kakkerlakken en mieren. De beste manier om het te gebruiken is echter de bladeren te laten drogen en er dan een aftreksel van te maken in water, om te verstuiven als een natuurlijke ongediertebestrijder.
  • Knoflook: dit is misschien wel de meest effectieve plant in dit opzicht. De etherische olie die eruit wordt gewonnen, wordt gebruikt bij de bereiding van veel bestrijdingsmiddelen, dus het is ook een goede oplossing om er planten van te houden of misschien stukjes ervan achter te laten op plaatsen rond het huis waar ongedierte wordt bestreden.
Advertisement
Audrey/Flickr

Audrey/Flickr

  • Monarda (of wilde bergamot): trekt kolibries, bijen en vlinders aan, en de wortels bevatten thymol, dat ongedierte dat onder de grond leeft, kan weghouden. Mooi om naar te kijken en het helpt ook andere planten in de bloemperken te beschermen!
  • Salie: salie bevat β-caryofylleen, een insecten- en muggenwerend middel. Het werkt het best als het door warmte wordt geactiveerd, dus je kunt een paar salieblaadjes in een komfoor leggen en de insecten zullen verdwijnen.
  • Rozemarijn: krachtig en winterhard, het is een mooie en nuttige plant. De bloemen worden ook gebruikt als insectenwerend middel, vooral de gedroogde. Je kunt een kopje in 250 ml water gieten en aan de kook brengen. Als het koud is, giet het in een sprayflacon en gebruiken het als afweermiddel!
  • Citroenmelisse: citroenmelisse heeft een citrusachtige geur die aangenaam is voor ons, maar niet voor veel insecten en ongedierte. Ook dit kan op de huid worden gewreven, net als munt.
  • Borage: als je tomaten of kool in de tuin kweekt, plant er dan ook borage naast: het houdt insecten en wormen weg.

Is het niet geweldig om natuurlijke, geurige en zeer decoratieve middelen te kunnen gebruiken?

Advertisement