Decoreer je huis met deze vetplanten met prachtige, geurende bloemen

door Natasja

03 Juli 2021

Decoreer je huis met deze vetplanten met prachtige, geurende bloemen
Advertisement

Vetplanten vormen een werkelijk buitengewone categorie organismen: binnen die categorie zijn er een ontelbaar aantal verschillende soorten, maar allemaal bestaan ze uit exemplaren die zich kunnen aanpassen aan en overleven in omstandigheden die voor veel andere levensvormen moeilijk zijn. Daarom behoren sommige van deze planten tot de planten bij uitstek voor de thuisteelt, omdat het planten zijn die, eenmaal geplaatst in een omgeving met de juiste omstandigheden, weinig verzorging behoeven.

Ze decoreren huizen, tuinen en balkons met werkelijk buitengewone vormen en kleuren. Hieronder staan drie soorten die het overwegen waard zijn, en één ervan heeft zelfs zeer geurende bloemen!

Advertisement

Echinopsis

Echinopsis

Marco Bernardini/Flickr

Deze cactussoort is een van de gemakkelijkst te kweken en is ook zeer geliefd om zijn bloemen, die aanzienlijk groter zijn dan de plant. Ze verschijnen gewoonlijk wanneer de plant ongeveer drie jaar oud is, kunnen verschillende kleuren hebben en zijn heel vaak geurend. Deze planten hebben aanvankelijk een afgeronde stengel, die na verloop van tijd de de neiging heeft zich te verlengen.

De echinopsis heeft weinig verzorging nodig om mooi te bloeien: ook midden in de zomer moet hij één keer per week matig water krijgen, en de plant kan één of twee jaar in dezelfde pot blijven staan voordat hij moet worden overgeplaatst naar een grotere pot. In de winter gaat hij in vegetatieve rust en heeft hij bijna geen verzorging nodig. Het is echter noodzakelijk de uitlopers aan de basis te verwijderen voordat het weer koud wordt, dus tegen half najaar.

Advertisement

Mammillaria

Mammillaria

Commons Wikimedia

Er zijn meer dan honderd soorten mammillaria bekend: dit is een familie van cactussen die haar naam dankt aan de vorm van de plant, waarvan de stengels kleine uitsteeksels hebben die lijken op vrouwenborsten. Afhankelijk van het ras kan de stengel cilindrisch of bolvormig zijn, en verschillende hoogten bereiken. Ook de bloemen kunnen variëren in vorm en kleur, maar ze zijn altijd erg mooi om te zien en ook zeer weelderig.

In de meeste gevallen moeten ze op zeer zonnige plaatsen worden geplaatst, soms voldoet een zeer lichte plek, ook al schijnt de zo'n er niet voortdurend op. Er zijn ook enkele variëteiten die goed bestand zijn tegen lage temperaturen. Als je dus een soort bloeiende cactus wilt kweken, kun je overwegen informatie in te winnen over de verschillende soorten mammillaria's die het best geschikt zijn voor de omstandigheden die jouw huis kan bieden.

Lampranthus (IJsbloem)

Lampranthus (IJsbloem)

pxhere.com

Het is een vetplant die perfect geschikt is om kale plekken en rotstuinen te bedekken, maar hij wordt ook vaak op balkons gekweekt, omdat hij zonder problemen bestand is tegen plaatsen die vele uren per dag aan zonlicht zijn blootgesteld. De bloemen, die lange slanke bloemblaadjes hebben, kunnen oranje, lichtroze, rood of paars zijn; zij hebben de bijzonderheid vrij lang te blijven (ze bloeien elk ongeveer een week) en zich elke avond te sluiten en de volgende ochtend weer te openen. Ze bloeien de hele zomer door, tot aan het begin van de herfst.

Heb je deze planten al eens gekweekt?

Advertisement