Weg met de onaangename stofzuigergeur: ontdek de doe-het-zelf middelen om de stofzuiger lekker te laten ruiken

door Natasja

28 Juni 2021

Weg met de onaangename stofzuigergeur: ontdek de doe-het-zelf middelen om de stofzuiger lekker te laten ruiken
Advertisement

Wanneer je vloeren, tapijten, planken, gordijnen en vele andere oppervlakken in huis moet schoonmaken, gebruik je meestal de stofzuiger, altijd veel sneller en efficiënter dan handmatig werk. Als je er een in huis hebben die echt doeltreffend en gemakkelijk te hanteren is, gebruik je hem nog vaker dan anders.

Bij veelvuldig gebruik kan het apparaat echter heel gemakkelijk onaangename geurtjes afgeven terwijl het gebruikt wordt, zodat je een reeks gewoontes aan moet nemen voor een correct onderhoud, en dan zijn er ook nog verschillende middelen die je kunnen helpen ervoor te zorgen dat de stofzuiger zelfs lekker ruikt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat veroorzaakt die onaangename geurtjes? Het vuil dat zich ophoopt in de verschillende interne onderdelen van het toestel, vooral rond de filters, die je nooit mag vergeten op het juiste moment te vervangen. Wanneer je dus vieze geurtjes ruikt, moet je stoppen met het gebruik van de stofzuiger en de staat van het filter, eventuele zakken of opvangreservoir en ook de slangen controleren.

Filters: deze moeten na elk gebruik, of in ieder geval zonder al te lang te wachten, er worden uitgehaald en in de vuilnisemmer uitgeklopt worden om al het vuil erin te laten vallen. En verder moet ten minste twee keer per maand met een andere stofzuiger het filter zelf grondig worden schoongemaakt. In ieder geval moeten de filters elk jaar (zelfs eerder, als het apparaat veel wordt gebruikt) worden vervangen.

Zakken: als er zakken in zitten, moet je nooit wachten tot ze overvol zijn voordat je ze weggooit en er een nieuwe in doet. Dit zal ervoor zorgen dat er minder vuil in de stofzuiger terechtkomt en dat deze efficiënter werkt.

Slangen: dit zijn de punten waar al het opgezogen vuil voortdurend doorheen gaat, dus ook deze moeten regelmatig worden gedemonteerd en goed met water worden schoongemaakt, eventueel ook met een kleine hoeveelheid azijn en baking soda verdund in het water waarmee ze worden schoongemaakt.

Hoe moet je de stofzuiger lekker laten ruiken? Er zijn verschillende methodes die je kan proberen

  • Gooi wat baking soda op de vloer en zuig het met het apparaat op. Het is een stof die veel vieze geurtjes kan verwijderen en het werkt ook als een anti-schimmel.
  • Giet een paar druppels aromatische etherische olie, zoals eucalyptus, munt (maar ook tea tree of lavendel), op wat zaagsel, en zuig het direct op met het apparaat. Het zaagsel absorbeert gemakkelijk het vocht in het toestel en de etherische oliën waarmee het geïmpregneerd is, zullen de stofzuiger lekker laten ruiken.
  • Iets soortgelijks is ook mogelijk met gedroogde aromatische bloemen of bladeren, die je alleen kunt gebruiken of samen met een paar druppels etherische olie.
  • Bij de modellen met een zak kun je enkele velletjes vloeipapier nat maken met een paar druppels etherische olie en deze in de zak te doen alvorens het in de behuizing te plaatsen. Of je kunt er een intens aromatische kruid in doen, zoals kaneel of kruidnagel, als je van die geur houdt.
  • In stofzuigers die een waterreservoir hebben, kunt je de etherische olie er rechtstreeks in gieten.

Heb je deze methodes al geprobeerd?

 

Advertisement