Vaarwel zweetvlekken op kleding: ontdek de economische huismiddelen om ze te verwijderen

door Natasja

26 Juni 2021

Vaarwel zweetvlekken op kleding: ontdek de economische huismiddelen om ze te verwijderen
Advertisement

Iedereen heeft wel eens last van zweetvlekken in kleding: overhemden en t-shirts die je vaker draagt, vooral in een warme omgeving of wanneer je je meer moet inspannen, worden vaak verpest door gelige kringen die soms zelfs in de wasmachine niet verdwijnen, zodat je misschien gedwongen bent om bepaalde kleding alleen thuis te dragen, of onder een sweatshirt of trui.

Je kunt echter proberen deze kledingstukken te herstellen met enkele zeer eenvoudige doe-het-zelf middelen,door gewone ingrediënten te gebruiken, om lichtgekleurde stoffen te reinigen en witter te maken en ook de kringen van gekleurde stoffen te verwijderen. Lees verder om te zien hoe je dat moet doen.

Advertisement

Voor gekleurde kledingstukken

Voor gekleurde kledingstukken

Video tutorial via The Manual - The Essential Guide for Men /YouTube

  • Ethylalcohol 70%: giet in een glas drie theelepels alcohol en één theelepel water, doop er vervolgens een oude tandenborstel in en wrijf over de vlek. Je kunt de vloeistof ook rechtstreeks op het kledingstuk gieten, als dat handiger is. Was het t-shirt of de blouse daarna zoals gewoonlijk.
  • Zout: bevochtig de bevlekte plek met water en giet er vervolgens zout overheen met een lepel. Wrijf het heel zachtjes op de vlek met een oude tandenborstel. Als je bang bent dat je de stof te veel beschadigt, werk dan met het kledingstuk binnenstebuiten. Laat het een paar minuten inwerken en ga dan verder met de gebruikelijke wasbeurt.
  • Baking soda: vul een teil met koud water en los er twee eetlepels baking soda in op, dompel het te reinigen kledingstuk erin en laat het een half uur staan. Als de vlek hardnekkig is, wrijf dan de baking soda (gemengd met water om een pasta te maken) er direct op en laat het inwerken. Ga dan verder met de gebruikelijke wasbeurt.
  • Afwasmiddel: als de vlek zich net heeft gevormd, kun je proberen deze onmiddellijk te verwijderen door een theelepel afwasmiddel op de vlek te gieten en met een tandenborstel onder stromend water te schrobben.
Advertisement

Voor witte kleding

Voor witte kleding

Video tutorial via The Manual - The Essential Guide for Men /YouTube

  •  Waterstofperoxide: leg het kledingstuk in een teil en giet er veel waterstofperoxide op. Laat het tenminste een half uur inwerken en wrijf dan met een oude tandenborstel met zachte haren over de vlek. Je zou het langzaam moeten zien verdwijnen. Spoel het grondig uit nadat je de vlek hebt verwijderd. Een andere methode is een mengsel van waterstofperoxide en een paar druppels afwasmiddel in een kommetje, even natmaken met water en dan met een tandenborstel over de te behandelen vlek wrijven. Ook hier kun je waterstofperoxide en baking soda mengen, om een pasta te maken die je zachtjes met een tandenborstel kunt inwrijven.
  • Natriumpercarbonaat: meng 30 gram natriumpercarbonaat met 20 ml water, voeg een eetlepel mild wasmiddel (biologisch, of pure Marseillezeep) toe en wrijf het in met een zachte doek of een borstel met zachte haren. Als de vlek erg hardnekkig is, kun je ook 2 eetlepels ammoniak toevoegen. Na het inwrijven van de middelen op de vlek, laat het een paar minuten inwerken, daarna goed afspoelen verder gaan met een normale wasbeurt.
  • Citroensap: giet het sap van twee citroenen rechtstreeks op de vlek. Als je een eetlepel baking soda wilt toevoegen, meng dit dan eerst in een kommetje en smeer de aldus verkregen luchtige pasta vervolgens op het overhemd of de blouse. Laat de stof de vloeistof absorberen, en als het witte kledingstukken zijn kun je ze zelfs in de zon laten liggen. Eenmaal droog, wassen zoals gewoonlijk, of gewoon grondig uitspoelen met water.


Voordat je met een van deze methodes begint, moet je er zeker van zijn dat de stof van de kleding met de verschillende middelen kan worden behandeld: meestal zijn er geen problemen met 100% katoen, maar in andere gevallen is het beter de wasvoorschriften te controleren of het middel uit te proberen op een klein hoekje van het kledingstuk. Denk er ook altijd aan handschoenen te dragen bij het hanteren van deze middelen, en de kamer goed te ventileren. Je kunt een aantal van deze methodes in deze video bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=djMWeMcOIsM

Advertisement