Een koel huis zonder airconditioners? We onthullen enkele trucs om geld te besparen bij warm weer

door Natasja

20 Juni 2021

Een koel huis zonder airconditioners? We onthullen enkele trucs om geld te besparen bij warm weer
Advertisement

In de zomer zijn er periodes wanneer het echt heel erg heet is, en het onvermijdelijk is om de airconditioners lang aan te laten staan om thuis een verdraaglijke temperatuur te hebben, maar op alle andere dagen van de zomer waarop de thermometer niet omhoog schiet, kun je thuis een koelere temperatuur proberen te handhaven met behulp van enkele oude trucs.

Dit zijn min of meer intuïtieve oplossingen die kunnen helpen het energieverbruik te verminderen en bijgevolg de elektriciteitsrekening te verlagen in een periode waarin deze meestal erg hoog is. Het is de moeite waard om ze uit te proberen.

Advertisement
Jeremy Atkinson/Flickr

Jeremy Atkinson/Flickr

  • Hou rolluiken en luiken overdag gesloten: voor ramen die aan de zon zijn blootgesteld, is dit praktisch noodzakelijk, in iedergeval midden op de dag. Als je zware gordijnen hebt, kun je ook alleen die sluiten, hoewel het glas van het raam dan nog steeds aan de zonnestralen wordt blootgesteld en erg warm wordt. Jaloezieën zijn een te overwegen alternatief, omdat ze een minimum aan licht doorlaten, zodat de kamers overdag niet helemaal donker zijn.
  • Zet 's nachts de ramen open: profiteer van het temperatuurverschil dat 's nachts op natuurlijke wijze optreedt en laat de ramen open, eventueel met gordijnen of jaloezieën die het licht 's morgens filteren, zodat je niet eerder dan nodig wakker wordt. Om in een gezonde omgeving te leven is het van essentieel belang het huis elke dag te luchten, maar als het warm is is het niet mogelijk de ramen open te houden als de zon schijnt, dus de beste tijd om frisse lucht binnen te laten is 's nachts. Je zult echter muskietennetten moeten monteren (en er zijn ook eenvoudige doe-het-zelf methoden om dit te doen).
  • IJsblokjes voor de ventilator: een ventilator gebruiken als de lucht warm is, heeft geen zin, maar als je een fles ijswater of een kom met ijsblokjes voor de ventilator zet, verspreidt het koele lucht in de kamer.

 

Advertisement
ippinka.com

ippinka.com

  • Leg een natte handdoek (ook een oud laken) voor het raam: als de omgeving op zich niet erg vochtig is, helpt deze truc om de lucht die door de ramen binnenkomt - vooral 's morgens en 's avonds - koeler te maken. Je kunt ook een natte handdoek voor de ventilator gespannen houden in plaats van ijs.
  • Vermijd overmatig gebruik van apparaten in de keuken, vooral de oven. Alle apparaten die op elektriciteit werken worden warm en dragen bij tot de verhoging van de temperatuur in huis, vooral de oven in de keuken. Denk er dus aan om, indien mogelijk, buiten de warmste uren te koken of laat apparaten niet op stand-by staan.
  • Installeer eventueel een canadese put (aardwarmtewisselaar): dit is een geothermisch systeem om de omgeving op een natuurlijke manier te klimatiseren, door lucht in een ondergronds kanaal te laten stromen. In feite is de temperatuur van de grond lager dan de temperatuur die je boven de grond voelt, zodat de lucht die onder de grond passeert op natuurlijke wijze afkoelt. Als je bijvoorbeeld een kelder of souterrain hebt, kun je proberen een ventilator te plaatsen op de trap die uitkomt op de benedenverdieping van het huis, en je zult voelen dat de lucht die uit de ruimte onder de grond wordt "aangezogen", koeler is. Bedenk hoe het zou zijn met een Canadese put !
Maja Dumat/Flickr

Maja Dumat/Flickr

  • Gebruik planten: het is verbazingwekkend op hoeveel manieren planten een omgeving gezonder en leefbaarder kunnen maken. Niet alleen bevrijden ze de lucht die je inademt van schadelijke gifstoffen die afkomstig zijn van de meeste materialen in huizen, maar ze helpen ook de temperatuur koeler te houden. Is het je ooit opgevallen dat als je in de zomer een park vol bomen inloopt, de lucht koeler is? Het komt niet alleen door de schaduw, of niet precies in iedergeval. In een studie van de NASA (https://science.nasa.gov/science-news/news-articles/sweating-can-be-cool) wordt uitgelegd dat planten niet alleen de zonnestralen filteren, maar ook een proces volgen dat "transpiratie" wordt genoemd: al het water dat door de wortels wordt opgenomen, gaat via de rest van de plant naar de bladeren, waarin zich openingen (huidmondjes) bevinden die open en dicht gaan, zodat de plant zelf zijn temperatuur kan regelen. Ze zweten in feite net als wij. En door dat te doen, maken ze de lucht om hen heen koeler. De beste planten om voor dit doel in huis te houden (die ook tot de planten behoren die het best verontreinigde lucht zuiveren), zijn onder meer sansevieria, ficus Benjamina, ficus elastica (rubberboom), palmen (Arecaceae) en Aglaonema.
  • Bescherm de ramen met folies die UV-stralen filteren: deze zelfklevende folies verminderen de hoeveelheid UV-stralen die het huis binnenkomen en helpen de stijging van de binnentemperatuur te beperken.
Advertisement