Bevlekte matras? Maak het schoon en ontsmet het met een simpel huismiddeltje

door Natasja

23 Juni 2021

Bevlekte matras? Maak het schoon en ontsmet het met een simpel huismiddeltje
Advertisement

Slapen op een schoon en hygiënisch matras is essentieel voor je gezondheid, en bevordert ook een betere slaap. Elke nacht absorberen matrassen ons zweet, en dode huidcellen en ander vuil zetten zich erop af, zodat het nodig is ze af te dekken met matrashoezen en ze regelmatig te stofzuigen (bij voorkeur zeer krachtig). Maar wat te doen als er vlekken op komen?

Er zijn verschillende methodes om kringen en vlekken die ze kunnen beschadigen, te verwijderen, en hieronder geven we een zeer eenvoudige en goedkope methode aan, geschikt voor het snel verwijderen van de vlekken die net zijn gemaakt, voordat ze de tijd hebben gehad om op de stof op te drogen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig?

  •     citroensap
  •     2 eetlepels baking soda
  •     een half kopje lauw water
  •     een sprayflacon
  •     een tandenborstel of borstel met zachte borstelharen
  •     een microvezeldoek


Hoe ga je te werk om vlekken uit de matras te verwijderen:

    1. Giet water en citroensap in de sprayflacon
    2. Voeg de eetlepels baking soda toe
    3. Meng het goed door elkaar
    4. Spuit de vloeistof rechtstreeks op de vlekken en impregneer ze goed. De zuurgraad van de citroen en de baking soda helpen om vuil op te lossen en vieze geuren te neutraliseren. Ze hebben ook antibacteriële eigenschappen, en je kunt er de matras mee bleken. Schoonmaken met dergelijke stoffen is ook een goede maatregel om het verschijnen van insecten te voorkomen.
    5. Schrob meteen met de borstel, spuit indien nodig beetje bij beetje meer vloeistof op de vlekken. Als de vlekken verdwenen zijn, gebruik een licht vochtige microvezeldoek en dep ermee uit om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

    Als er veel vlekken zijn, is het beter de matras dichter bij een raam te leggen en de hoeveelheid product te vergroten, zodat de lucht de matras sneller kan helpen drogen. Het is namelijk zeer belangrijk dat de matras niet vochtig blijft: alvorens er weer lakens op te leggen en erop te slapen, moet de matras goed gedroogd zijn.

Als de vlekken bijzonder groot zijn, of al zijn opgedroogd, kun je ook waterstofperoxide gebruiken, door met een spons te wrijven en vervolgens met een natte doek weg te deppen. Zorg er altijd voor dat je de samenstelling van de matras kent: er zijn materialen die niet in contact mogen komen met bepaalde schoonmaakmiddelen, anders lopen ze het risico beschadigd te worden. Latex en traagschuim, bijvoorbeeld, zijn vrij kwetsbaar, zodat het de voorkeur verdient eerst water dat gedrenkt is in milde zeep, zoals Marseillezeep, te gebruiken.

Advertisement