Dof koper en messing? Maak ze zo goed als nieuw met deze oma's trucjes

door Natasja

19 Juni 2021

Dof koper en messing? Maak ze zo goed als nieuw met deze oma's trucjes
Advertisement

Van pannen en steelpannen voor de keuken tot handvatten van meubeldeurtjes of deursloten: de koperen of messing voorwerpen die in een huis te vinden zijn, zijn er echt heel veel, en ook als je ze vaak gebruikt en er voorzichtig mee omgaat, worden ze uiteindelijk donkerder en raken ze beschadigd. Daarom is het nodig ze regelmatig te behandelen met een product dat het donkere patina en de vlekken verwijdert en ze weer hun oorspronkelijke kleur en glans teruggeeft.

Naast de vele specifieke producten die je kunt kopen om dit soort metaal te reinigen en te polijsten, zijn er een aantal huismiddeltjes op basis van ingredi├źnten die o.a. in de keuken worden gebruikt, die verrassend effectief zijn. Lees verder om deze methodes te ontdekken.


Advertisement
Tutorial via hammersnhugs.com

Tutorial via hammersnhugs.com

  •  Azijn en zout: het is echt heel simpel. Je moet de azijn op het schoon te maken voorwerp gieten en het vervolgens bestrooien met zout. Masseer vervolgens, met handschoenen aan, het zout zachtjes op het natte oppervlak en je zult al een zichtbaar verschil merken. Wanneer je klaar bent met het bewerken van het gehele oppervlak met deze delicate schuring, laat het 5-10 minuten inwerken, neem vervolgens een schuursponsje (niet te hard) en wrij het op het koper, spoel het af met water en zeep en droog het af met een zachte doek die geen pluisjes veroorzaakt.
  •     Citroen: citroensap is doeltreffend, maar als het alleen wordt gebruikt, duurt het veel langer voor het resultaat merkbaar is. Je kunt het gebruiken als alternatief voor azijn in de zojuist genoemde methode. Anders kun je dezelfde stappen herhalen, maar het zout vervangen en in plaats daarvan baking soda gebruiken.
Advertisement
Tutorial via frenchcountrycottage.net

Tutorial via frenchcountrycottage.net

  • Tomatensaus met een beetje azijn of (nog beter) ketchup: het lijkt vreemd, maar de zuurgraad van ketchup is effectief op koper en messing. Sprenkel de saus over het te reinigen product, laat het minstens 10 minuten inwerken en verwijder het dan met een vochtige spons. Een weetje, het schijnt dat Worcestershire saus hetzelfde effect heeft op koper.
  •     Meel en azijn: meng 50 g meel met 50 ml azijn en maak een dikke pasta. Breng het aan op het metalen voorwerp (ook met een oude sok!). Laat het 10 minuten inwerken en spoel het daarna af en droog het onmiddellijk af met een zachte doek.
Tutorial via littlehouseonthecorner.com

Tutorial via littlehouseonthecorner.com

  • Lijnolie (voor messing): kook de lijnolie en besprenkel het messing voorwerp ermee, maar let erop dat het slechts een zeer dun patina achterlaat, want als het dik is zal het er rubberachtig uitzien. Dit oude reinigings- en polijstmiddel voor messing geniet eigenlijk de voorkeur voor wie van het effect houdt dat het aan het metaal geeft, namelijk een heel bijzonder patina.
  •     Uien: kook een aantal uien in een pan vol water en gebruik dat water (eenmaal koud) om deze metalen te polijsten. Het schijnt dat deze methode (evenals die van ketchup of worcestershire saus) ook nuttig is ingeval de andere huismiddeltjes de voorwerpen dof hebben gemaakt. Om het herstelde glanzende uiterlijk te beschermen, kun je een kleine hoeveelheid olijfolie erop smeren.
  •     Tandpasta: op kleine koperen voorwerpen kun je ook tandpasta gebruiken, zolang het er maar geen geltandpasta is. Smeer het uit met een zachte vochtige doek, of ook met een oude tandenborstel, en spoel en droog het vervolgens af.


Heb je een van deze methodes al eens geprobeerd?

Advertisement