Moeten de badkamertegels ontvet worden? Maak ze weer schoon en glanzend met azijn

door Natasja

20 Juni 2021

Moeten de badkamertegels ontvet worden? Maak ze weer schoon en glanzend met azijn
Advertisement

Als je elke dag de douche gebruikt, en de zeepspatten en waterdruppels die op de badkamertegels terechtkomen, is het onvermijdelijk dat de tegels na verloop van tijd bedekt raken met een laagje vettig vuil en soms zelfs kalkaanslag. Als je het niet op tijd verwijderd, kunnen ze veranderen in gele, witachtige of donkere vlekken die zeer onaangenaam zijn om te zien, en er kan zelfs schimmel ontstaan.

Om de badkamer er zo goed als nieuw te laten uitzien, moet je je even inspannen en geduldig de tegels schoonmaken, met stoffen die vuil en kalk kunnen oplossen en tegelijkertijd een beetje ontsmetten, en een van deze stoffen is witte azijn.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Wat heb je nodig:

    1. Een kopje witte azijn (wijn, appel of alcohol)
    2. Een kop water
    3. Een sprayflacon
    4. Een spons
    5. Een microvezeldoek
    6. Een oude bezem, borstel of tandenborstel, of zelfs een stoffer

Hoe ga je te werk:

    1. Veeg de goed gedroogde muren eerst af met wat je maar wilt (eventueel ook met een stofzuiger) om alles wat aan de muren kleeft te verwijderen.
    2. Vul de sprayflacon met water en azijn
    3. Goed schudden en op de tegels spuiten, onmiddellijk de borstel of tandenborstel (met zachte haren) over de meest vuile delen halen
    4. Laat een paar minuten zitten
    5. Spoel grondig af en gebruik een spons om al het vuil weg te schrobben
    6. Zodra je klaar bent met goed afspoelen, ga er met een microvezeldoek overheen, om te voorkomen dat de waterdruppels opdrogen op de muur

Vergeet niet, tijdens de schoonmaakfase en vooral daarna, de ramen open te doen of het ventilatiesysteem van de badkamer aan te doen om een goede luchtverversing in de kamer te garanderen. Draag altijd handschoenen tijdens alle werkzaamheden.

Het wordt aanbevolen om eenmaal per maand deze schoonmaakbeurt te doen. Als er echter zeer vuile voegen zijn of hoeken waar de vlekken ouder en moeilijker te verwijderen zijn, probeer dan zuivere azijn, niet verdund in water. Voor de gewone reiniging gebruik water en Marseillezeep, waaraan eventueel een eetlepel azijn of ook baking soda kan worden toegevoegd.

Azijn wordt niet aanbevolen voor gebruik op marmeren oppervlakken.

Advertisement