Baking soda in de tuin: ja of nee? Zoek uit wanneer je het kan gebruiken en wanneer je het moet vermijden

door Natasja

05 Augustus 2021

Baking soda in de tuin: ja of nee? Zoek uit wanneer je het kan gebruiken en wanneer je het moet vermijden
Advertisement

Baking soda is zeker een van de producten die nooit in huis mogen ontbreken: deze supergoedkope stof is een onschatbare bondgenoot bij het schoonmaken en bestrijdt onaangename geurtjes, schimmel en kalkaanslag op efficiënte wijze, waardoor je veel andere specifieke chemische producten bespaard blijven. Maar hoe zit het met het gebruik in de tuin? We lezen vaak dat het kan worden gebruikt als bestrijdingsmiddel, als middel tegen schimmel, als meststof voor een weelderiger bloei, om gras dat is aangetast door honden- en kattenurine groener te maken en in vele andere gevallen.

Dus laten we eens kijken wanneer baking soda echt effectief is in de tuin.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tegen onkruid of om bloemen weelderiger te maken

Baking soda bevat natrium, iets wat planten nodig hebben, maar in zeer kleine hoeveelheden. Overdrijven met natrium betekent de plant doden, dus besproei de bloeiende planten er niet mee in de hoop dat ze uitbundiger gaan bloeien.

Om dezelfde reden is het meest doeltreffende gebruik van baking soda in de tuin het verwijderen van onkruid. Er is echter één belangrijk nadeel: ook bij toepassing in kleine percentages opgelost in veel water blijft baking soda een uiterst oplosbare stof. Dit betekent dat wanneer water en baking soda op onkruid worden gesproeid, baking soda zich over de hele bodem verspreidt, waardoor ook "goede" planten worden gedood en andere soorten planten kunnen daar niet meer groeien. Het is dus nog steeds een zeer vervuilende oplossing die moet worden vermeden. Je zou het echter kunnen gebruiken tussen de voegen van een metselwerk, waar toch nooit planten groeien, om onkruid uit te roeien. Je moet er echter altijd aan denken dat het in de grond eronder en er omheen terechtkomt, dus vermijd het gebruik ervan als je er andere planten hebt om voor te zorgen.

Tegen echte meeldauw

Echte meeldauw is een schimmelziekte die verschijnt als een witachtige laag op de bladeren. Baking soda kan worden gebruikt om het optreden ervan te voorkomen, maar het kan het niet elimineren als het eenmaal aanwezig is (omdat het het bladoppervlak alkalisch maakt, en de schimmel niet groeit). Bovendien werkt het nooit op zichzelf, maar alleen in combinatie met tuinbouwoliën. Natriumcarbonaat werkt iets beter, ook weer in combinatie met oliën.

Als bestrijdingsmiddel

Sommige doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen bevatten naast baking soda als ingrediënt ook tuinbouwoliën of neemolie of misschien ook plantaardige bak- en braadolie. Deze mengsels kunnen sommige insecten doden, maar het zijn altijd de oliën die de dodelijke werking hebben en niet de baking soda zelf, dat daarom niet moet worden toegevoegd (nog afgezien van het feit dat het, wanneer het op de planten wordt gespoten, deze kan beschadigen, ook als het zeer verdund is).

Eén recept maakt gebruik van één eetlepel baking sposa in 4 liter water: dit kan schadelijk zijn voor insecten, maar in elk geval moet het preventief rechtstreeks op het dier worden gespoten en niet op de hele plant.

Om de effecten van hondenurine op het gras te verwijderen

Er wordt gezegd dat het gieten van baking soda (opgelost in water) over de grasvlakten waar honden hebben geplast, voorkomt dat ze geel worden. In werkelijkheid wordt het gras geel door de stikstof en zouten die in de urine aanwezig zijn. Baking soda neutraliseert deze stoffen niet. Het enige wat helpt, is veel water op de door de urine aangetaste plek gieten.

Conclusie

Baking soda kan in de tuin meer kwaad dan goed doen, dus kan het in zeer kleine hoeveelheden (verdund in veel water) worden gebruikt als middel tegen insecten, als het rechtstreeks op ongedierte wordt gespoten; of om onkruid te verdelgen op een plaats die ver verwijderd is van je planten, en bij voorkeur in kleine hoeveelheden en niet te vaak, om te voorkomen dat de hele bodem wordt verontreinigd.

Advertisement