Zitten er kalkvlekken of roest op het bestek? Hier zijn een paar eenvoudige huismiddeltjes om ze te laten glanzen

door Natasja

08 Augustus 2021

Zitten er kalkvlekken of roest op het bestek? Hier zijn een paar eenvoudige huismiddeltjes om ze te laten glanzen
Advertisement

In de meeste huishoudens wordt er meestal roestvrijstalen bestek gebruikt, en misschien haal je bij speciale gelegenheden wat eleganter zilverwerk tevoorschijn. Beide soorten bestek kunnen na verloop van tijd hun ouderdom laten zien, en soms kunnen de manier waarop je ze gewoonlijk wast en (niet) droogt en de plaats waar je ze bewaart ook bijdragen tot het ontstaan van sommige vlekken, waaronder roest.

Eten met lelijk bestek is geen prettige ervaring en je wilt het misschien vooral vermijden als je gasten ontvangt. Lees verder om te weten te komen hoe je het bestek het best kunt herstellen en verzorgen.

Advertisement

Voor roestvrijstalen bestek

Voor roestvrijstalen bestek

freeimageslive.co.uk

  • Als je vlekken ziet die er door gewoon wassen niet uit gaan, kun je een mild schurende pasta maken met een beetje fijn zout en azijn. Veeg het bestek af met een sponsje, spoel het af en droog het onmiddellijk met een zachte doek.
  • Citroen en baking soda: smeer baking soda op het bestek dat in een bakvorm is gelegd, sprenkel er vervolgens citroensap over en laat het inwerken, voeg een beetje warm water toe en laat het een kwartiertje weken. Wanneer het vuil goed is ontvet, spoel en droog het af.
  • Natriumcarbonaat: los 1 eetlepel wassoda op in een liter water (gebruik een teil of de bakken in de gootsteen), leg het bestek erin en laat het een uur liggen. Daarna schrobben, afspoelen en afdrogen.
  • In minder erge gevallen kun je ook gewoon een glas witte azijn in een liter warm water gebruiken en het bestek een half uur of langer laten weken.
Advertisement

Voor zilveren bestek

Voor zilveren bestek

Pixabay

  1. Isopropylalcohol: dit is perfect voor kleine strepen, vlekken of andere problemen op het oppervlak van het voorwerp. Meng vier delen water en een deel alcohol, bevochtig een doek en wrijf er zachtjes mee over de te reinigen plek. Droog af met een andere droge doek.
  2. Baking soda: meng een beetje met een paar eetlepels water tot je een zachte pasta hebt die je op het voorwerp kunt wrijven. Je kunt zachte, droge doeken gebruiken. Spoel het vervolgens af met water om eventueel achtergebleven baking soda te verwijderen en dep het droog met een droge doek.
  3. Tandpasta: gebruik tandpasta zonder gelbestanddelen, dus bij voorkeur biologische tandpasta, en gebruik kleine hoeveelheden om uit te smeren met zachte doekjes (microvezel of molton). Spoel het oppervlak af met lauw water en droog het onmiddellijk met een andere doek, zachtjes deppend.
  4. Azijn: dit kan op dezelfde manier worden gebruikt als baking soda, hetzij alleen of gemengd met water, of men kan er kleine voorwerpen in laten weken.
  5. Aluminiumfolie: neem een bakplaat en bedek de bodem met aluminiumfolie, met de glanzende kant naar boven. Giet er 50 ml azijn en 200 ml water bij. Breng de vloeistof aan de kook, dompel het zilverwerk er vijf minuten in, spoel het dan grondig af en droog het met een zachte doek.

Als je niet zeker bent van de resultaten van deze methoden, probeer ze dan altijd eerst uit met wat minder gekoesterd zilverwerk om de doeltreffendheid ervan te testen.

Advertisement