Doe-het-zelf schoonmaakmiddel: ontdek hoe je het klaarmaakt en de vloeren op een eenvoudige manier ontvet

door Natasja

16 Juni 2021

Doe-het-zelf schoonmaakmiddel: ontdek hoe je het klaarmaakt en de vloeren op een eenvoudige manier ontvet
Advertisement

Er zijn schoonmaakbeurten die je ook nog een paar dagen kunt uitstellen, maar de vloeren van het huis behoren tot de oppervlakken die elke dag vuil worden, en die je vaak moet schoonmaken en ontsmetten, vooral als je thuis kleine kinderen of huisdieren hebben, of ook als het gewoon heel druk in huis is, misschien met een tuin.

Weten dat er een goedkope en doeltreffende methode bestaat om de vloeren (niet die van hout of van edele materialen zoals bepaalde marmersoorten) grondig schoon te maken, als alternatief voor industriële schoonmaakmiddelen, kan zeker nuttig zijn, zowel wanneer je minder geld wilt uitgeven als wanneer je niet de juiste producten voor de handen hebt.

Advertisement
 AKIYIAKELLY/YouTube

AKIYIAKELLY/YouTube

Wat heb je nodig om dit doe-het-zelf schoonmaakmiddel te maken? Alle "ingrediënten" heb je waarschijnlijk altijd al in huis

  •     250 ml witte azijn (wijn, appel of zelfs alcohol)
  •     4 eetlepels vloeibaar afwasmiddel (als alternatief, Marseillezeep)
  •     een halve liter water
  •     een 750ml of 1l  sprayflacon of een emmer


Als je dit schoonmaakmiddel in de sprayflacon wilt bewaren, zodat je het indien nodig kunt gebruiken om bijvoorbeeld de wandtegels schoon te maken, giet alle ingrediënten erin en schud het goed.

Giet ze anders rechtstreeks in de emmer van de dweil waarmee je de vloer gaat schoonmaken, makkelijker kan het niet. Het is een zeer licht schoonmaakmiddel, maar het is altijd aan te bevelen om na het schoonmaken het oppervlak te spoelen.

Als je het ook lekker wilt laten ruiken, voeg dan een paar druppels etherische olie naar keuze toe, misschien met een voorkeur voor frisse essences zoals munt, lavendel of eucalyptus. Als de vloer daarentegen op een dag bijzonder vuil is, voeg dan twee eetlepels baking soda toe (denk eraan dat baking soda in contact met azijn een schuim vormt dat uit de flacon kan komen).

Door de aanwezigheid van azijn is dit middel niet geschikt voor vloeren van hout, bamboe, steen of andere delicate materialen. Als je niet zeker bent van de reactie die het op de vloer kan veroorzaken, kun je proberen het in een verborgen hoek te gebruiken.

Veel succes!

Advertisement