Keukenhoek met schiereiland: de mooiste ideeën voor open oplossingen in kleinere woningen

door Natasja

15 Juni 2021

Keukenhoek met schiereiland: de mooiste ideeën voor open oplossingen in kleinere woningen
Advertisement

Een kookeiland in het midden van de keuken is de droom van ieder die graag veel tijd besteedt aan koken, maar helaas is er niet altijd voldoende ruimte in de keuken. Integendeel, in kleine woningen met een keukenhoek of in ieder geval een nauwe keuken is de enige oplossing die in de buurt komt van die droom een schiereiland, of een verlengstuk van de werkbladen, of een tafel of aanrecht dat de ideale grens markeert tussen de ruimte gewijd aan de voedselbereiding en de rest van de ruimte, die een eetkamer of een woonkamer kan zijn.

Het resultaat is een open ruimte waarin de twee gebieden in één omgeving zijn opgenomen, en de scheiding die door het schiereiland wordt gemarkeerd, wordt vaak benadrukt door architecturale elementen, lampen die boven het schiereiland neerdalen of ook alleen contrasterende kleuren die diepte en beweging in de ruimte creëren, waardoor de ruimte een stuk interessanter wordt. Laat je inspireren door de onderstaande voorstellen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Denk aan lange en smalle keukens, waar een van de wanden het van de woonkamer scheidt: ze zijn vaak donker en je kunt je er niet comfortabel bewegen. Soms kan het daarom heel nuttig zijn om de scheidingsmuur ten minste gedeeltelijk weg te breken, zodat er alleen een hoger gedeelte overblijft (dat niet eens het plafond bereikt) om een extra kast op te zetten, en een lager gedeelte dat, hoewel smal, eigenlijk werkt als aanrecht of tafel waar je snel iets kunt eten, zoals je hier ziet.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Het is ook een van de voorkeursoplossingen in kleine woningen, omdat het er altijd in slaagt het gevoel te versterken dat men zich in een open, luchtige en heldere omgeving bevindt.

Pinterest

Pinterest

Het is ook een zeer nuttige oplossing in niet-homogene ruimtes, waar het optrekken van een muur zou leiden tot kamers met vormen die moeilijk in te richten zijn.

Pinterest

Pinterest

In dit geval is het grote schiereiland een verlengstuk van de keukenkasten, en herbergt zelfs het fornuis.

Pinterest

Pinterest

Soms is er een verlaagd plafond met spots dat lager is dan de rest van de kamer, juist ter hoogte van de ruimte die bestemd is voor de keuken: het is een geweldige manier om de ruimte af te scheiden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een andere mogelijkheid is de keuken een beetje af te schermen met een muur, eventueel in gipsplaat, en een stevige marmeren of houten plank de tafel te maken die het schiereiland nabootst, als een vensterbank die in de muur is gemaakt.

Pinterest

Pinterest

Met dit mini-schiereiland wordt een kleine, kleurrijke keuken perfect geïntegreerd in de rest van de kamer.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Deze heeft een handige uittrekbare plank die kan worden gebruikt als bijzettafel indien nodig, of misschien als extra aanrecht.

Pinterest

Pinterest

Het schiereiland is eigenlijk een architectonisch element dat doorloopt op de muur en het plafond: heel modern en mooi.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Er zijn ook veel doe-het-zelf oplossingen voor het maken van deze schiereilanden, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende meubelstukken voor ondersteuning, en vervolgens een op maat gemaakt blad van massief hout wordt toegevoegd.

Pinterest

Pinterest

En in dit geval transformeerde een hoge glazen salontafel een eenvoudige kast die te laag was in een schiereiland!

Zou je soortgelijke oplossingen in je huis willen toepassen?

Advertisement