Seizoenswisseling? Weg met die muffe geur met deze simpele en natuurlijke trucjes

door Natasja

14 Juni 2021

Seizoenswisseling? Weg met die muffe geur met deze simpele en natuurlijke trucjes
Advertisement

Met de komst van het mooie seizoen en weer opnieuw wanneer de temperaturen dalen, reorganiseren veel mensen de inhoud van hun kasten om de kleding en accessoires bij de hand te hebben die het best passen bij het huidige seizoen, door al die kleding die nu te dik of te licht is, afhankelijk van het geval, in houders te doen.

Dit is de gevreesde seizoenswisseling, een niet zo leuke aangelegenheid die je echter in staat stelt op een nuttige manier kleding te selecteren en vooral de gelegenheid biedt je kledingkast schoon te maken, zodat hij niet alleen fris en geurig is, maar ook, mocht dit het geval zijn, zonder schimmel, dat zich heeft gevormd als gevolg van vochtigheid.

Advertisement
Wonderlane/Flickr

Wonderlane/Flickr

Als je alle kleren uit de kast hebt gehaald en hem helemaal leeg hebt gemaakt, is het tijd om hem schoon te maken. Begin met afstoffen en ga dan over tot het schoonmaken van de binnenoppervlakken. Je kunt verschillende methodes gebruiken:

  • Als de kast niet van hout met een glanzende of laminaat afwerking is, kun je witte azijn gebruiken. Giet een kopje ervan in een teil met water en veeg de wanden en planken af met een zachte doek, spoel vervolgens af met een andere vochtige doek en veeg ten slotte af met een derde doek om alles onmiddellijk te drogen. Laat de deuren en lades altijd open, en laat de hele kast tenminste een paar uur luchten. 
  • Als alternatief kun je  twee eetlepels baking soda in een liter heet water gieten en dit in een teil gebruiken door er een doek in te dompelen of een sprayflacon gebruiken. In beide gevallen kun je wat essentiële olie gebruiken om een aangenaam geur toe te voegen.
  • Een andere oplossing is wat Marseillezeep op te lossen in heet water, en vervolgens te werk te gaan zoals bij azijn.
  • Als je hebt gemerkt dat de kast, eenmaal geopend en vervolgens leeggemaakt, een sterke schimmelgeur verspreidt, kun je, voordat je begint te wassen, wodka spuiten met een sprayflacon (azijn werkt ook) en alles een paar uur open laten staan om te luchten, voordat je met de andere methodes gaat schoonmaken.

Wanneer de kast droog is en goed gelucht, kun je beginnen met de kleding op te bergen, en ook een van de verschillende mogelijke middeltjes om de kast lekker te laten ruiken toe te voegen:

  • Wasverzachtervellen uit de droger: nadat je ze in de droger hebt gebruikt, zijn ze nog geurig en kun je ze recycleren voor kasten en lades. Wanneer ze niet meer geuren, kun je ze nog gebruiken door er druppels etherische olie op te gieten.
  • Parfum: spuit je favoriete parfum op wattenbolletjes of ook op vloeipapier, wacht tot ze droog zijn en plaats ze dan in de kast die je wilt parfumeren.
  • Gedroogde citrusschillen: droog de citrusschillen en snijd ze in kleine stukjes om zakjes of kommetjes te vullen. Je kunt ze ook mengen met kruiden (kaneel of steranijs, bijvoorbeeld) of een paar druppels etherische olie.
  • Lavendelzakjes: als je lavendelplanten hebt, is het heel eenvoudig. Pluk de bloemen en laat ze drogen, verkruimel ze dan en doe ze in zakjes van gaas, licht katoen of vloeipapier, om in de kast te leggen. Je kunt ook een paar druppels lavendel essentiële olie toevoegen. Als alternatief kun je potpourri maken met bloemblaadjes of gedroogde vruchten, en die op dezelfde manier gebruiken.
  • Een bakje baking soda kan ook geuren absorberen, en je kunt er wat etherische olie aan toevoegen. Een ideale essence voor een frisse geur die ook uitstekende antibacteriële eigenschappen heeft, is tea tree.

Succes ermee!

 

 

 

 

Advertisement