Mieren? We onthullen een perfect doe-het-zelf middel om ze weg te houden

door Natasja

15 Juni 2021

Mieren? We onthullen een perfect doe-het-zelf middel om ze weg te houden
Advertisement

In veel huizen hebben we elk jaar wel te maken met een min of meer ernstige mierenplaag. Het zijn waardevolle insecten, maar ze behoren ook tot de insecten die het vaakst huizen proberen binnen te sluipen op zoek naar voedsel. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen te koop, maar je kunt ze ook zelf thuis bereiden, en hieronder stellen we een vrij eenvoudig en goedkoop middel voor.

Het is echter altijd raadzaam om eerst andere, meer ecologische middelen te proberen, afweermiddelen (ook natuurlijke) in plaats van agressieve bestrijdingsmiddelen. Deze laatste kunnen namelijk schadelijk zijn voor huisdieren of eventueel voor kinderen, zodat ze pas echt als laatste middel moeten worden gebruikt en op plaatsen moeten worden aangebracht waar honden, katten en kinderen niet bij kunnen.

Advertisement
tingley/Flickr

tingley/Flickr

Het nuttige bestanddeel tegen mieren is borax, of ook zakjes boorzuur. Deze stof is bijzonder doeltreffend voor de soorten mieren die gewoonlijk het huis binnensluipen, terwijl voor sommige grotere soorten die je buiten zou kunnen aantreffen waarschijnlijk andere methodes nodig zijn.

Sommige mieren geven de voorkeur aan zoet voedsel, terwijl andere juist vet voedsel zoeken, zodat je twee verschillende soorten recepten kunt proberen.

    1. Meng boorzuur met suiker (opgelost in een beetje water, zodat je een soort siroop hebt), of gelatine of honing. Je hebt een theelepel boorzuur nodig voor ongeveer 250/300 gram voedsel. Als je water en suiker gebruikt, heb je 230 ml water, 8 theelepels suiker en 1 theelepel boorzuur nodig.
    Als je merkt dat het lokaas de mieren niet aantrekt, verminder dan het boorzuur. Bewaar het overgebleven product in een goed geëtiketteerde pot, of gooi het weg om het opnieuw te bereiden als dat nodig is.
    2. In dezelfde verhoudingen kun je boorzuur mengen met een hardgekookt ei, of boter of pindakaas.

De houders

  •     Je kunt een klein potje gebruiken (zoals dat voor babyvoeding of yoghurt), waarbij je gaatjes in het deksel maakt
  •     In flessendoppen of potdeksels
  •     Op restjes bakpapier of aluminiumfolie
  •     In het geval van suikerwater, dompel er wattenbolletjes in


Waar ze neer te zetten

Plaats het lokaas altijd waar je de rij mieren ziet lopen, of beter nog, bij toegangspunten in het huis. Misschien heb je er meerdere nodig op verschillende plaatsen. Als je niet weet waar je ze moet plaatsen, kun je ze meestal op vensterbanken of in de hoeken van aanrechtbladen leggen. Zorg er altijd voor dat je plaatsen kiest waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen.

Advertisement