Orchideeën in water? Probeer ze op deze manier te kweken met deze nuttige tips

door Natasja

11 Juni 2021

Orchideeën in water? Probeer ze op deze manier te kweken met deze nuttige tips
Advertisement

Orchideeën behoren tot de populairste kamerplanten ter wereld, en in hun natuurlijke habitat zijn het ware wonderen der natuur, weelderig groeiend tussen de takken en stammen van andere planten. Het binnenshuis kweken vergt enige aandacht, maar het is niet onmogelijk, vooral niet voor sommige van de meer resistente soorten.

Als je echter een andere kweektechniek wilt uitproberen, die ook zeer indrukwekkend is, kunt je de hydrocultuur proberen, de methode waarbij de planten rechtstreeks in water worden gekweekt, zonder de wortels te omringen met een substraat van welke aard dan ook. De orchideeën die het meest geschikt zijn voor dit soort kweek zijn epifyten, oftewel orchideeën die in de natuur op andere planten leven en gewend zijn om met hun luchtwortels voedsel te zoeken. Terrestrische soorten hebben veel meer te lijden onder water en hun wortels kunnen snel rotten.

Bovendien is het altijd beter om deze techniek uit te proberen met jonge exemplaren die pas zijn gekocht en die nog niet gewend zijn om jarenlang in een pot met aarde te staan.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De eerste en meest fundamentele stap van de hydrocultuur voor deze planten is het zorgvuldig verwijderen van elk spoor aarde en substraat dat de wortels omgeeft: het wortelstelsel moet heel voorzichtig tot helemaal kaal worden teruggebracht. Hoe langer de planten door mensen worden gehanteerd, hoe meer ze krimpen en lijden, dus vermijd dat zo veel mogelijk.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Over het algemeen is het substraat losser en gemakkelijker te verwijderen aan de buitenkant van de wortels, terwijl tussen de wortels het nu wat 'losse' substraat is geconcentreerd dat zich vasthecht aan het wortelstelsel. Het is de moeite waard te herhalen dat er geen stukje schors, aarde, steentjes of ander materiaal mag achterblijven, want als de plant eenmaal in water is ondergedompeld, zou dat wortelrot in de hand werken.

Om je te helpen, kun je de plant 20 minuten in een beetje lauw water laten weken en verwijderen wat er gemakkelijk afkomt. Herhaal indien nodig de handeling in plaats van aan de wortels te plukken.

Pinterest

Pinterest

Als alle wortels vrij zijn, moet je ze inspecteren: als er rotte of beschadigde wortels tussen zitten, steriliseer dan een schaar goed en verwijder ze.

Wanneer je uiteindelijk alle wortels hebt schoongemaakt, kun je ze in doorzichtige houders zetten (meestal vrij ruime glazen potten), en kun je kiezen of je ze alleen in water of met geëxpandeerde kleikorrels laat groeien.

Pinterest

Pinterest

Het is het beste om potten te verkiezen die vrij hoog zijn en bolle zijkanten hebben, zoals ronde kommen met een smallere mond, zodat het water in de pot langzamer verdampt. Dit geldt ook voor semi-hydroponische kweek.

Je moet ervoor zorgen dat de plant de luchtstroom in de pot niet blokkeert wanneer hij eruit komt, door de hele opening in beslag te nemen: het water moet kunnen verdampen, zij het niet te snel, anders gaan de wortels rotten.

  •     Als je geëxpandeerde kleikorrels gebruikt (of een ander soort kiezel is prima), vul er dan meer dan de helft (bijna tweederde) van de pot mee en zorg ervoor dat het water altijd eenderde van de pot bereikt. Zo zal de klei het water opnemen en doorgeven aan de wortels, die niet altijd onder water zullen staan. Bij deze methode is het belangrijk het water nooit volledig te laten verdampen.
  •     Als je daarentegen wilt kweken in volledige hydrocultuur, moet je gedurende twee dagen voldoende water in de pot houden om de uiteinden van de wortels te bedekken (maar niet het hele wortelstelsel), en de pot vervolgens gedurende vijf dagen volledig laten uitdrogen. Bij deze methode is het ook belangrijk dat het water van goede kwaliteit is en niet vol zit met chemicaliën. Je kunt regenwater opvangen (vooral als je niet in een te vervuilde stad woont), of je kunt een kom met water vullen en die 24 uur laten luchten alvorens het in de pot te gieten. Of je kunt gedestilleerd water gebruiken.


Zou je willen proberen om op deze manier orchideeën te kweken?

Advertisement