Ontdek hoe je een gemakkelijke brandnetelthee kunt bereiden om de planten te laten groeien

door Natasja

16 Juni 2021

Ontdek hoe je een gemakkelijke brandnetelthee kunt bereiden om de planten te laten groeien
Advertisement

In het voorjaar beginnen tuinen en moestuinen, maar soms ook de potten op balkons en terrassen, zich te vullen met brandnetelplanten die, als ze niet snel worden verwijderd, buiten alle proporties uitgroeien. Deze irritant stekende planten zijn echter een echt geschenk voor de verzorging van planten.

Hoewel het onkruid is dat snel een groot deel van de tuin inneemt, is het ook een waardevolle bron van voedingsstoffen die zeer nuttig zijn voor de teelt van groenten en siergewassen. Veel van hun bestanddelen zijn onder andere een echt wondermiddel voor onze gezondheid, en veel mensen zullen weten dat brandnetel een eetbare plant is en ook nog eens heel lekker is (hij moet uiteraard goed worden bereid om niet te prikken).

Ontdek hoe je brandnetels uit de tuin kunt gebruiken om een uitstekende meststof te maken.

Advertisement
homesteadandchill.com

homesteadandchill.com

Brandnetels maken deel uit van een categorie planten die snel groeien, en even snel alle mineralen en voedingsstoffen uit de bodem in zich opnemen en opslaan in hun bladeren en stengels. Daarom is het gebruik ervan als "mestthee" zo heilzaam voor andere planten (je kunt ze ook gebruiken als mulch of toevoegen aan de composthoop).

De thee maken is super eenvoudig. Je zult nodig hebben:

  •     Brandnetels uit de grond getrokken
  •     Zeer dikke handschoenen, om ze uit te graven en om te werken zodat je je niet bezeert.
  •     Tuinschaar
  •     Water. Als je geen regenwater kunt opvangen, vul dan een emmer met kraanwater en laat die ten minste 24 uur in de zon staan, of gebruik een koolstoffilter op de tuinslang.
  •     Twee grote emmers met deksel (die voor muurverf, groot en met een handvat, zijn perfect en in elke doe-het-zelfzaak te vinden)
  •     Een stokje (om te roeren)
  •     Een passeerdoek of een andere stof die goed kan filteren (katoen of linnen, bijvoorbeeld, dun).Hoe gaat je te werk:

    1. Doe alle brandnetels in de emmer (die met het deksel)
    2. Maak er kleinere stukken van met een tuinschaar en handschoenen
    3. Voeg water toe tot het bedekt is
    4. Doe het deksel erop, zonder het af te sluiten. Het deksel is om te voorkomen dat andere dingen in de emmer vallen (ook kleine dieren zoals hagedissen en insecten kunnen erin verdrinken) en om de gisting te vergemakkelijken.
    5. Laat de emmer in een hoek van de tuin staan waar je er geen last van hebt (het verspreidt binnen enkele uren of dagen een onaangename geur, afhankelijk van de temperatuur) en roer hem eenmaal per dag om met het stokje. Na een week of twee zul je zien dat er minder belletjes ontstaan als je roert. Dat betekent dat de kunstmest klaar is.
    6. Scheid met de doek om te filteren het vloeibare deel van de overgebleven bladeren, giet het in een andere emmer en dek die af. Je geconcentreerde meststof kan tot 6 maanden meegaan. Met de overgebleven bladeren kun je, na ze gedroogd te hebben, een laag mulch maken, of ze aan de composthoop toevoegen.

Het is een goedkope manier om tuinafval op een voordelige en milieuvriendelijke manier te gebruiken! Deze meststof helpt planten groeien, weerstand te bieden tegen bepaalde ziekten en zelfs tegen bepaalde soorten schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Advertisement