Oude cd's: 7 manieren om ze op een creatieve en originele manier te recyclen

door Natasja

24 Juli 2021

Oude cd's: 7 manieren om ze op een creatieve en originele manier te recyclen
Advertisement

Na een lang ontwerp- en ontwikkelingsproces werd de eerste CD (Compact Disc) op 8 maart 1979 door Philips en Sony gepresenteerd ten overstaan van een publiek van uitsluitend deskundigen. Pas in 1982 kwam het eerste album op Compact Disc uit, geproduceerd in een Philips fabriek in Hannover, met daarop de Alpine Symfonie van Richard Strauss. Later, eveneens in 1982, werd The Visitors van de Zweedse band ABBA op het nieuwe medium gedrukt, waardoor het het eerste popalbum werd dat op cd werd gebrand. De komst van de Compact Disc was de aanleiding voor een revolutie in de muziekwereld. Het nieuwe medium, ontworpen door Philips en Sony, stelde mensen in staat om altijd en overal naar hun favoriete muziek te luisteren, dankzij draagbare CD-spelers.  

De cd combineerde het beste van zijn voorgangers: compact, hoge kwaliteit, draagbaar, herschrijfbaar en niet duur. Met de komst van nieuwe technologieën en streamingplatforms is het gebruik van de cd aanzienlijk gedaald. In 2018 besloot Sony, na kennis te hebben genomen van de ineenstorting van de verkoop op de wereldmarkt, de laatste fabriek die zich bezighield met de productie van cd's in de VS te sluiten. 

De laden van veel mensen zullen zeker overstroomd zijn met cd's die je om voor de hand liggende redenen niet meer kunt gebruiken. Het wegdoen van zo'n belangrijk stuk wereldgeschiedenis, maar vooral ook van persoonlijke geschiedenis, wekt altijd een beetje spijt en weemoed over de voorbije jaren. In dit artikel geven we je 7 ideeën om je oude cd's op een creatieve en originele manier te hergebruiken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Onderzetters

Een eenvoudige en makkelijke manier om oude cd's te hergebruiken is om er onderzetters van te maken

Onderzetters maken is heel eenvoudig: versier je cd's met kralen, vilt of restjes stof. 

Je kunt al je cd's op dezelfde manier versieren, zodat je een gecoördineerde set voor je gasten creëert, of je kunt elke cd op een andere manier versieren en je fantasie de vrije loop laten. 

  • Decoraties

Het is niet zo eenvoudig om decoraties voor je huis te vinden die je smaak weerspiegelen. De oplossing? Maak ze zelf. 

Oude cd's kunnen worden gebruikt als permanente versiering, maar ook, en vooral, als kerstversiering. 

Cd's, samengebonden met een doorzichtige draad, kunnen perfecte decoraties worden voor de ramen. De zonnestralen die het oppervlak van de schijf raken, werpen prachtige regenboogreflecties in de kamer.

Om oude cd's in kerstversiering te veranderen, schilder gewoon kerstthema's op de cd of plak er je favoriete kerstafbeeldingen op.

  • Schilderspaletten  

Schilderen is een perfecte activiteit voor  kinderen omdat het handvaardigheid combineert met creativiteit. Ook hier kunnen oude cd's van pas komen: geef ze aan de kinderen als paletten om verschillende kleuren op te doen en te mengen. Omdat ze wasbaar zijn, kun je de cd's verschillende keren gebruiken.

  • Vogelverschrikker

Na al die zorg die je aan je moestuin hebt besteed, blijven de vogels het vernielen? Dan heb je een vogelverschrikker nodig! Hang je oude cd's gewoon aan bomen of steunpalen met een doorzichtige draad. De veelkleurige stralen die door de schijven worden weerkaatst, schrikken ongewenste vogels af en verjagen ze uit je geliefde moestuin.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Fotolijst

Een ingelijste foto cadeau geven is een mooi gebaar, maar met een gepersonaliseerde lijst wordt het cadeau nog waardevoller. 

Het enige wat je hoeft te doen is het oppervlak van de cd te beschilderen of, nog eenvoudiger, het te bedekken met cadeaupapier en er de foto van je keuze op te plakken. Om de randen van de foto te bedekken, die een beetje ruw kunnen zijn, raden we aan kralen of kleine knoopjes aan te brengen. Om het werk af te maken, voeg gewoon een steun toe aan de achterkant van de cd, zodat de lijst op een tafel of een ander oppervlak kan worden geplaatst. 

  • Mozaïekspiegel

Oude cd's zijn perfect om de lijst van je spiegel mee te versieren, zodat je een mozaïekspiegel krijgt die de aandacht van al je gasten zal trekken. 

Knip gewoon je CD's in stukken van verschillende vormen en afmetingen en plak ze op de lijst van je spiegel. Het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen valt en het kunstlicht dat het huis verlicht en op de mozaïekspiegel valt, zullen een heel grappig lichtspel creëren. 

  • Oorbellen standaard

Om een oorbelstandaard te maken heb je een cd nodig en ook een leeg doosje, het soort dat gebruikt wordt om cd's in te bewaren. 

Allereerst moet je gaatjes boren aan de rand van de cd waar je de oorbellen in zal steken. Een Dremel snijgereedschap moet worden gebruikt om door het oppervlak van de cd te boren, maar een eenvoudige elektrische boormachine volstaat ook. Nu hoef je alleen nog lijm erop te doen, de geboorde cd in het midden te plaatsen en de twee elementen samen te drukken. 

Nadat je een nacht hebt gewacht tot de lijm helemaal droog is, kun je al je oorbellen op de nieuwe standaard plaatsen.

Pinterest

Pinterest

Advertisement