Eenvoudig strijken? Ontdek hoe je dat doet met een simpel vel aluminiumfolie

door Natasja

20 Juli 2021

Eenvoudig strijken? Ontdek hoe je dat doet met een simpel vel aluminiumfolie
Advertisement

Het strijken van de was is een van de minst favoriete huishoudelijke karweitjes van iedereen, zozeer zelfs dat sommige mensen het bijna altijd vermijden, behalve voor een heel klein aantal kledingstukken die wel gestreken moeten worden. Waarom is het zo vervelend? Een van de redenen is dat het veel tijd in beslag neemt, en als het warm is, wordt het echt ondraaglijk om lange tijd in de kamer te moeten blijven met het strijkijzer aan. Dus elk middel dat ons helpt het proces te versnellen is zeker welkom.

Iedereen heeft thuis wel het hulpmiddel dat nodig is om het strijken te bespoedigen: het enige wat je nodig hebt is een rol aluminiumfolie. Het is een heel simpel trucje dat zeker verschil kan maken als je een berg was te strijken hebt.

Advertisement
 Videojug/YouTube

Videojug/YouTube

1. Verwijder de strijkplankhoes om de structuur zelf te onthullen
2. Bedek de strijkplank goed met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de folie goed wordt uitgespreid zonder dat hij kreukt
3. Plaats de hoes er weer op
4. Strijk zoals gewoonlijk, en je zult merken dat het veel minder tijd kost

Dit komt doordat het aluminium de warmte weerkaatst die niet door de plaat zelf wordt geabsorbeerd. De temperatuur stijgt dus veel dichter naar het te strijken kledingstuk toe; daarom is het beter deze methode alleen op sterkere stoffen toe te passen: in het geval van delicate kledingstukken of waardevollere en dunne stoffen is het misschien niet geschikt. Controleer dus altijd de aanwijzingen op de etiketten.

Vergeet niet om de 10 minuten of minder de hoes van de plank iets op te tillen om te voorkomen dat zich teveel vocht ophoopt tussen de hoes en de folie, en vergeet ook niet de stof aan het eind op te tillen. Als de folie nog helemaal glad en intact is, kun je hem opnieuw gebruiken. Als het daarentegen erg gekreukt is en verschoven, gooi het dan weg.

Er zijn nog vele andere trucs om de tijd die je met het strijkijzer in de hand doorbrengt te vermijden of althans te verminderen: probeer bij het wassen indien mogelijk het centrifugeren te verminderen, zodat de kleren er minder gekreukt uitkomen. Je kunt ook het gebruik van de droger vermijden en de stoffen op kleerhangers of op een andere manier neerhangen, zodat ze praktisch kreukvrij drogen.

Succes!

Advertisement