Pandora e.a.: ontdek hoe je een zilveren armband weer kunt laten glanzen

door Natasja

12 Juni 2021

Pandora e.a.: ontdek hoe je een zilveren armband weer kunt laten glanzen
Advertisement

Zilveren of verzilverde armbanden zijn sieraden die nooit uit de mode raken en geschikt zijn voor veel verschillende gelegenheden: ze kunnen zowel in het dagelijks leven als voor een speciale gelegenheid worden gedragen, vooral als je ze (zoals die van bekende merken als Pandora) kunt personaliseren met meer bijzondere bedeltjes of hangertjes.

Je zult ze best vaak dragen, en op den duur kunnen ze dof worden en hun oorspronkelijke schittering verliezen. Als je ze echter op de juiste manier en voorzichtig schoonmaakt en poetst, zullen ze weer als nieuw glanzen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Alvorens over te gaan tot het gebruik van doe-het-zelf schoonmaakmiddelen, kan je het alleen met een zacht middel proberen: wrijf met een zachte niet-pluizende doek over de sieraden, en gebruik marterborstels om de moeilijke tussenruimtes te bereiken of anders borstels met zachte en natuurlijke borstelharen.

Om ze te wassen, verwijder alle bedeltjes die niet volledig van metaal zijn, en gebruik een zeer milde zeep en gedistilleerd water (gewoon water laat gemakkelijker ongewenste sporen na). Je kunt bijvoorbeeld een beetje Marseillezeep oplossen in gedestilleerd water, en een microvezeldoek gebruiken om de verschillende delen te wassen. Hoe dan ook, ook wanneer je doe-het-zelf remedies gebruikt, is het van essentieel belang onmiddellijk af te drogen met een droge en zachte doek.

Als je liever specifieke producten voor zilver gebruikt, en aan het eind de overtollige resten wilt verwijderen, kun je katoen of een zachte pluisvrije doek gebruiken die alleen in gedestilleerd water is gedompeld.

Over het algemeen is poetsen op deze manier voldoende, maar als je vindt dat je armbanden nog steeds dof of vuil zijn, kun je enkele zelfgemaakte methodes proberen.

  •     Isopropylalcohol: dit is perfect in geval van kleine strepen, stippen of andere problemen op het oppervlak van het voorwerp. Meng vier delen water en een deel alcohol, bevochtig er een doek mee en wrijf er zachtjes mee over de te reinigen plek. Droog af met een andere droge doek.
  •     Tandpasta: Gebruik tandpasta zonder gelbestanddelen, dus bij voorkeur biologische tandpasta, en gebruik kleine hoeveelheden om uit te smeren met zachte doekjes (microvezel of flanel). Spoel het oppervlak af met gedestilleerd water en droog het onmiddellijk af met een andere doek, waarbij je voorzichtig dept.
  •     Aluminiumfolie en azijn: bekleed de bodem van een kleine glazen of aluminium pan met aluminiumfolie, met de glanzende kant naar boven, giet er warm water en twee eetlepels azijn in. Breng de vloeistof aan de kook, dompel de armband er vijf minuten in onder, spoel hem vervolgens af met gedestilleerd water en droog hem met een zachte doek.

Het is altijd beter een test te doen op een klein stukje van de armband om te controleren of deze methodes te agressief zijn.

Advertisement