Vuile ramen? Maak de ramen aan de buitenkant optimaal schoon met deze eenvoudige en goedkope methoden

door Natasja

07 Juni 2021

Vuile ramen? Maak de ramen aan de buitenkant optimaal schoon met deze eenvoudige en goedkope methoden
Advertisement

Wanneer regendruppels op de ramen opdrogen, laten ze altijd kleine kringen achter, vooral wanneer een dunne laag stof, vuil of pollen, aangevoerd door de wind, op het oppervlak blijft zitten. Smog maakt ook de ramen vuil en na een paar weken merk je dat als je naar buiten kijkt je alles door een vertroebelde laag ziet, dat de kleuren filtert en ze minder helder maakt.

Als het vaak regent is het moeilijk om de ramen lang schoon te houden, maar in periodes van mooi weer kun je langer van je inspanning genieten: in elk geval is het altijd handig om snel even doe-het-zelf-producten te kunnen klaarmaken die helpen om de ramen goed schoon te maken, zodat je ze ook aan de buitenkant schoon kunt houden en de inspanningen van al het schoonmaken dat je thuis doet niet voor niets is geweest.

Advertisement
John Richardson

John Richardson

Als de ramen heel erg vies zijn, is er niets beter dan witte azijn, of ook gedenatureerde alcohol.

Voor azijn volstaat het 100 ml te verdunnen in een halve liter water en snel een oplossing te bereiden om met een sprayflacon te spuiten, of in een teil te doen zodat je een spons of zachte doek kan gebruiken. Bij de laatste methode moet je ook alcohol gebruiken om er zeker van te zijn dat je de kringen verwijdert.

De alcohol kun je echter rechtstreeks op het glas gebruiken, door te boenen met een microvezeldoek of, met het traditionele middel: verfrommelde krantenvellen. Als je alcohol daarentegen wilt gebruiken als toevoeging aan een ander product, meng dan 100 ml alcohol, 250 ml water en een paar druppels afwasmiddel en giet het geheel in een sprayflacon.

Marseillezeep: deze zeep kan ontvetten zonder de oppervlakken aan te tasten, zodat het overal in huis van pas komt, ook op de ramen. Verdun een handvol in een liter heet water, en breng het met een microvezeldoek op de ramen aan, eventueel in een sprayflacon om het beter te doseren als de ramen niet zo vuil zijn, anders dompel je de doek in een teil met water en zeep.

Klaar om de ramen weer als nieuw te laten glanzen? Voor het beste resultaat moet je proberen de ramen schoon te maken wanneer de zon er niet direct op schijnt, zodat de schoonmaakmiddelen niet onmiddellijk opdrogen voordat je de kans hebt om goed te boenen en af te spoelen, zodat je alle kringen kunt verwijderen.

Advertisement