Laat het hele huis lekker ruiken met de heerlijke geur van citroen en rozemarijn

door Natasja

19 Juni 2021

Laat het hele huis lekker ruiken met de heerlijke geur van citroen en rozemarijn
Advertisement

Een lekker ruikende huis is zowel fijn voor wie er woont als voor de gasten, dus geven we vaak geld uit aan luchtverfrissers, potpourri of schoonmaakmiddelen die aangename en aanhoudende geuren verspreiden. Het is echter ook mogelijk gebruik te maken van goedkopere maar echt doeltreffende methodes, die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden.

Een daarvan is bijvoorbeeld het gebruik van twee eenvoudige ingrediënten zoals citroen en rozemarijn, die zeer goed samengaan, niet alleen om vele gerechten op smaak te brengen, maar ook om je huis lekker te laten ruiken. Dus, wanneer je misschien iets gekookt hebt dat een beetje onaangename of te hardnekkige geur in huis heeft verspreid, of gwanneer je de verschillende kamers fris wilt laten ruiken met lichte en aangename geuren, kun je gemakkelijk een huisparfum klaarmaken dat heel weinig kost.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Voor deze huisparfum heb je alleen nodig:

 • 2 citroenen
 • 3 of 4 takjes rozemarijn
 • een pan
 • water
 • (facultatief) vanille-extract, of etherische olie van lavendel of munt

Hoe gaat je te werk:

 1. Was de citroenen en snijd ze in niet te dunne schijfjes (ook iets meer dan een halve centimeter is prima)
 2. Doe ze in een pan en voeg de rozemarijn toe
 3. Bedek ze goed met water
 4. Zet het gasfornuis op laag vuur (als je het in de winter wilt gebruiken wanneer de kachel of verwarming aan is, kun je de pan ook daar op zetten)
 5. Voeg een paar druppels vanille extract of lavendel essentiële olie toe
 6. Laat het op een laag vuurtje staan tot het lekker ruikt, voeg water toe als het verdampt. Je zult zien dat het water vrij snel begint te pruttelen en dat het vuur echt laag moet zijn.

Nadat je het vuur hebt uitgezet, laat de hele pan met ingrediënten afkoelen en bewaar hem in de koelkast, of giet alles in een grote pot, maar let erop dat je hem pas in de koelkast zet als hij is afgekoeld. Je kunt het tot 3 dagen bewaren en telkens opnieuw opwarmen om de aangename geur weer vrij te laten komen.

Het is een volledig natuurlijke methode die weinig kost, en het proberen waard is. Je zou het ook kunnen maken om een halve citroen die in de koelkast dreigt te bederven en die rozemarijntakjes die geplukt of in de supermarkt gekocht zijn en op het punt staan te verdrogen zonder gebruikt te worden, te gebruiken of je zou het kunnen proberen met gedroogde rozemarijn, maar die zou iets minder aromatisch kunnen zijn en je zou er meer van moeten gebruiken.

 

 

Advertisement